Start orale ijzerpreparaten –
- ferrofumaraat (tablet, eventueel suspensie) (voorkeur)
- ferrochloride (drank)
- ferrogluconaat (bruistablet)
Geef daarnaast informatie over gezonde en ijzerrijke voeding. Verwijs eventueel naar een diëtist. Behandel indien mogelijk de onderliggende oorzaak. Controleer het hemoglobinegehalte (Hb) 4 weken na start van de behandeling en op het moment dat het Hb weer genormaliseerd zou moeten zijn. Zet de behandeling 8-12 weken voort bij het bereiken van een normaal Hb, dit kan in een lagere dosering om gastro-intestinale bijwerkingen tegen te gaan. Voer nadere diagnostiek uit indien herstel van het Hb uitblijft, ondanks adequate suppletietherapie. Ga naar de volgende stap bij onvoldoende effect of intolerantie voor orale ijzertherapie. Let op Oraal ijzer bij voorkeur ‘s ochtends op een nuchtere maag innemen, omdat bij toediening tijdens of vlak na een maaltijd de resorptie van ijzer afneemt. Bij optreden van maag-darmklachten: innemen na de maaltijd of met een lagere dosis per inname. Verhoog daarna zo nodig geleidelijk de dosis. Melkproducten, koffie en thee verminderen de resorptie van ijzer; neem ijzerpreparaten niet binnen 2 uur voor of 4 uur na melkproducten, koffie of thee in. Vitamine C bevordert de aborptie door het zure milieu. Orale ijzerpreparaten geven een zwarte verkleuring van de feces. Hierdoor kan een eventuele melaena door bloeding in de tractus digestivus gemaskeerd worden. Vloeibare of oplosbare ijzerpreparaten kunnen verkleuring van de tanden geven, adviseer daarom inname met een rietje tot achter de tanden. Toelichting Gebrekkige voeding is zelden de oorzaak van anemie. Het Hb zal gemiddeld stijgen met 0,5 mmol/l per week bij adequate dosering, inname en absorptie. Aangezien er nauwelijks of geen verschil is tussen intermitterende en dagelijkse ijzersuppletie in het persisteren van anemie, Hb-concentratie, ferritineconcentratie en therapietrouw, en er bij intermitterende ijzersuppletie soms minder (met name gastro-intestinale) bijwerkingen voorkomen, adviseert de NHG-Standaard Anemie intermitterende ijzersuppletie bij mannen, (niet-zwangere) vrouwen en kinderen ≥ 12 jaar. Gastro-intestinale bijwerkingen bij hogere doseringen van orale ijzersuppletie kunnen de therapietrouw negatief beïnvloeden. Bij voorkeur wordt oraal een tweewaardige ijzerverbinding gegeven, zoals ferrofumaraat, ferrochloride of ferrogluconaat, omdat ijzer in de ferro-vorm wordt opgenomen. Ferrofumaraat heeft, de voorkeur boven ferrochloridedrank en ferrogluconaat bruistablet vanwege de kosten. Bruistabletten en dranken geven ook vaker tandverkleuring. Het is niet aangetoond in vergelijkend onderzoek dat bruistabletten minder maag-darmklachten veroorzaken.
Hoe lang duurt het voordat je Hb weer op peil is?
Bij bloedarmoede door ijzertekort, bijvoorbeeld door bloedverlies, door zwangerschap of na een operatie. U heeft dan te weinig rode bloedcellen in uw bloed. U kunt last hebben van snel moe voelen en minder kleur in uw gezicht. Het duurt enkele weken tot maanden tot de hoeveelheid ijzer in uw bloed weer normaal is.
Hoe lang duurt herstel laag Hb?
Wat kan je arts doen? – Eens de oorzaak gevonden is, moet in eerste instantie de onderliggende aandoening behandeld worden. Bij een ijzertekort zal ijzer toegediend worden. Het duurt 2 tot 3 maanden om de ijzervoorraden te herstellen. Bij sommige groepen patiënten (nierziekten, kanker) zal toediening van EPO overwogen worden. gebeurt enkel bij personen met zeer ernstige bloedarmoede.
Hoe lang duurt het voordat ijzer aangevuld is?
Geneesmiddelen – Onder deze geneesmiddelen vallen: IJzertabletten: Dit is het meest voorkomende geneesmiddel. IJzertabletten bevatten ijzer in een vorm die het lichaam gemakkelijk kan opnemen. Het duurt zes weken tot enkele maanden bij dagelijks gebruik totdat een ijzertekort is aangevuld. IJzertabletten kunnen diverse bijwerkingen hebben, namelijk:
m aagdarmklachten zoals maagpijn, misselijkheid, diarree en verstopping. de ontlasting kan zwart verkleuren. Dit is onschuldig.
Als u ijzertabletten tegelijk met een aantal andere medicijnen inneemt, worden deze slechter opgenomen in het lichaam. De werking van de ijzertabletten neemt dan af. Gebruikt u ook andere medicijnen? Vraag dan bij uw apotheek om advies. IJzertabletten zijn veilig te gebruiken als u borstvoeding geeft zonder nadelige gevolgen voor uw kind.
Roosvicee ferro (verkrijgbaar in de supermarkt of drogist); Floradix kruidenelixer (verkrijgbaar bij reformzaak); Vitaminepreparaat tabletten (bijvoorbeeld Gravitamon, verkrijgbaar bij apotheek en drogist.
IJzertoediening via een infuus. Dit word eenmalig via het infuus toegediend. Soms al dan niet in combinatie met ijzertabletten die vijf dagen na toediening pas gestart mogen worden. Bij een erg laag hemoglobine gehalte in het bloed kan het nodig zijn dat u een bloedtransfusie nodig heeft.
Hoe snel stijgt Hb na Ijzerinfuus?
Monofer – Men kan er ook voor kiezen om u Monofer te geven. Dit is ijzer opgelost in een infuus. Monfer werkt niet direct maar zorgt er binnen een paar weken voor dat uw Hb-gehalte sneller stijgt. Het wordt gegeven als het Hb niet te sterk gedaald is en een bloedtransfusie niet nodig is en wanneer Ferrofumaraat niet binnen een paar weken het gewenste resultaat geeft.
Monofer wordt opgelost in fysiologisch zout en via een infuussysteem in de arm gegeven. De verpleegkundige controleert voor het geven van Monofer en na 15 minuten van het starten van Monofer altijd de bloeddruk. De duur van het geven van Monofer is ongeveer 1,5 uur. Tijdens het inlopen van Monofer kunnen er heel af en toe bijwerkingen optreden zoals: lage bloeddruk met als gevolg duizeligheid, koorts, huiduitslag, spierpijn, warm gevoel, maagdarm klachten, metaalsmaak, misselijkheid en ontstekingen van de huid waar de infuusnaald is ingebracht.
Mochten deze klachten zich voordoen, meld dit dan altijd aan de verpleegkundige. Mocht u daarna nog ijzertabletten voorgeschreven krijgen, dan mag u deze pas innemen op de 7e dag nadat er Monofer is gegeven. Als er een bloedtransfusie of Monofer nodig is, wordt dit altijd in de eerste dagen van de kraamperiode in het ziekenhuis gegeven.
Hoe laag moet je Hb zijn voor een bloedtransfusie?
De richtlijnen – De nieuwe richtlijn ‘Bloedingen’ van het CBO lijkt op de Spaanse studie vooruit te lopen. Deze richtlijn onderscheidt een gedecompenseerde en een gecompenseerde hypovolemische anemie.5 Bij de gedecompenseerde vorm (shock) mag er agressief getransfundeerd worden.
- De richtlijn ‘Bloedingen tractus digestivus’ van de internistenvereniging voegt hieraan toe: ‘Bij hemodynamische instabiliteit altijd transfunderen, ook als het uitgangs-Hb normaal is’.6 Bij de gecompenseerde vorm moet de ‘4-5-6-regel’ gebruikt worden.
- Deze regel houdt in dat men een Hb-afkapwaarde van 4,0 mmol/l hanteert voor een bloedtransfusie bij voorheen gezonde personen (ASA-klasse I), een waarde van 6,0 mmol/l voor patiënten met comorbiditeit (ASA-klasse IV) en voor de rest een waarde van 5,0 mmol/l.
De internisten houden 4,5 mmol/l aan voor ernstig zieke patiënten en een maximale Hb-streefwaarde van 5,0 mmol/l bij verdenking op een varicesbloeding. Waarom is het zo belangrijk kritisch te zijn met het starten van bloedtransfusies? Het is weliswaar duidelijk dat de sterfte toeneemt naarmate het Hb-gehalte daalt, 7 maar diverse groepen patiënten, onder wie kritisch zieken op de intensivecareafdeling, blijken dezelfde overleving te hebben bij een restrictief als bij een liberaal transfusiebeleid.8 Dat betreft meestal niet de acuut bloedende patiënten, maar ook in de traumawereld is men voorzichtiger geworden met het geven van bloedtransfusies en accepteert men een lagere bloeddruk dan in het verleden (‘permissive hypotension’).9 De tegenvallende resultaten van bloedtransfusies kunnen verklaard worden door het ontstaan van stollingsproblemen door verdunning van stollingsfactoren, door immunologische of inflammatoire factoren en door het onvermogen van ‘oud bloed’ om het zuurstofverbruik in de weefsels te vergroten.7 In de Spaanse studie werd drukverhoging in het portale systeem bij patiënten met een varicesbloeding gezien als verklaring.3
Hoe voel je je als je Hb laag is?
Ik heb bloedarmoede In het kort
- Bij bloedarmoede zit er te weinig hemoglobine in het bloed.
- Het bloed kan dan te weinig zuurstof naar de lichaamscellen brengen.
- Dit kan klachten geven, zoals moe zijn, duizeligheid, het gevoel hebben dat u flauwvalt of snel kortademig worden.
- Bloedarmoede komt bij vrouwen het vaakst door heftig ongesteld zijn.
- Een hormoonspiraal of de pil kan dan bijvoorbeeld helpen.
- Bij bloedarmoede door te weinig ijzer krijgt u ijzerpillen.
- Bij mensen ouder dan 50 komt het vaak door een maag- of darmziekte.
Wat is het Bloedarmoede betekent dat er te weinig hemoglobine (Hb) in uw bloed zit. Hemoglobine brengt zuurstof van uw longen naar alle cellen van het lichaam. Minder zuurstof in het lichaam zorgt voor de klachten bij bloedarmoede. Met bloedonderzoek kan het Hb gemeten worden:
- Mannen hebben bloedarmoede als het Hb lager is dan 8,5 mmol/l.
- Vrouwen hebben bloedarmoede als het Hb lager is dan 7,5 mmol/l.
- Voor en kinderen zijn er andere getallen.
Om hemoglobine te maken heeft het lichaam ijzer, vitamine B12 en foliumzuur nodig. De medische term voor bloedarmoede is anemie. Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd. Het is vooral aanwezig in groenten en volkorenproducten. Foliumzuur speelt een belangrijke rol in het lichaam.
Het is bijvoorbeeld nodig voor de aanmaak van de rode bloedcellen en voor de werking van de zenuwen. Bovendien is het zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de ongeboren baby. Ons lichaam kan foliumzuur niet zelf maken. Daarom moeten we het via ons voedsel binnenkrijgen. Foliumzuur verlaat het lichaam in kleine hoeveelheden via de urine.
Om gezond te blijven, is daarom telkens een nieuwe hoeveelheid foliumzuur via het voedsel nodig. Het is te gebruiken om aangeboren afwijkingen te voorkomen bij zwangerschap en kinderwens, bij vitaminegebrek, bij bepaalde vormen van bloedarmoede en bij homocystinurie (een stofwisselingsziekte).
- Voor meer informatie zie,
- Vitamine B1 (thiamine) is nodig om energie te halen uit ons eten.
- Ons lichaam kan vitamine B1 niet zelf maken.
- Daarom moeten we het binnenkrijgen via ons eten.
- Vitamine B1wordt een klein beetje uitgeplast.
- Daarom heeft u steeds nieuwe vitamine B1 nodig om gezond te blijven.
- Soms krijgt u niet genoeg vitamines via uw eten.
Vitamine B1 als medicijn is te gebruiken bij een tekort aan vitamine B1. Voor meer informatie zie, Wat merk ik Door bloedarmoede kunt u last hebben van:
- een moe en zwak gevoel
- snel kortademig worden bij inspanning
- duizeligheid
- het gevoel flauw te vallen
- hartkloppingen
- zweten
- hoofdpijn
- oorsuizen
- bleekheid, minder kleur in het gezicht (bij ernstige bloedarmoede)
Oorzaken Bloedarmoede kan komen door:
- te weinig ijzer in het lichaam (dit komt het meest voor)
- te weinig vitamine B12 of foliumzuur
- een ziekte
Wat is een gevaarlijke Hb waarde?
U ernstige bloedarmoede wanneer u veel van klachten heeft of uw Hb-gehalte lager is dan 6,2.
Hoe kom je snel van bloedarmoede af?
Behandeling – De behandeling is afhankelijk van de oorzaak:
Bij een tekort aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur kan dit vaak in de vorm van pillen of injecties worden toegediend. Bij milde erfelijke vormen van bloedarmoede kan er geen behandeling worden gegeven. Bij ernstige erfelijke vormen is het vaak nodig om levenslang bloedtransfusies te geven. Als bloedarmoede een gevolg is van een andere ziekte is het belangrijk dat de ziekte wordt behandeld. Bij patiënten met kanker die chemotherapie krijgen en bij patiënten met een nierfunctiestoornis, wordt soms EPO toegediend in de vorm van een injectie. EPO is een hormoon dat het beenmerg stimuleert tot aanmaak van rode bloedcellen. Als een ziekte de rode bloedcellen kapot maakt, is prednison de aangewezen behandeling.
Kan je Hb schommelen?
Zoals met veel stoffen in het bloed het geval is, schommelt het hemoglobinegehalte (Hb-gehalte) tussen bepaalde waarden.
Wat kan ik doen om mijn Hb te verhogen?
Hemoglobine te laag – Als je Hb-waarde lager is dan normaal, dan heb je misschien bloedarmoede. Het gaat hierbij niet om een tekort aan bloed, maar om te weinig hemoglobine. Het bloed kan dan te weinig zuurstof vervoeren. Dit kan klachten geven als moeheid, duizeligheid, hoofdpijn en kortademigheid.
- Een lage Hb-waarde is meestal erfelijk bepaald, maar kan ook komen door bloedverlies of een tekort aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur.
- Vaak doneren kan ook een oorzaak zijn van een lage hemoglobinewaarde.
- Je hemoglobine verhogen kan door het eten van voedsel waar veel ijzer, vitamine B12 of foliumzuur in zit of via een medische ingreep.
Overleg dit met je huisarts.
Hoeveel uur na Ijzertablet koffie?
Kinderen van 3 maanden-18 jaar – Suspensie/tabletten: volgens het Kinderformularium van het NKFK bij kinderen > 3 maanden–18 jaar : 3 mg/kg lichaamsgewicht (= 1 mg Fe 2+ /kg) per dag in 1 dosis; max.180 mg (= 60 mg Fe 2+ ) per dag. Zet de behandeling voort tot na normalisatie van het Hb-gehalte; in principe bedraagt de totale duur gewoonlijk max.3 maanden. Suspensie/tabletten: volgens de NHG-Standaard Anemie (2021): bij kinderen < 12 jaar: 3 mg/kg lichaamsgewicht (= 1 mg Fe 2+ /kg) per dag in 1 dosis; max.180 mg (= 60 mg Fe 2+ ) per dag bij kinderen tot 10 jaar. Bij kinderen ≥ 12 jaar : 200 mg (= 65 mg Fe 2+ ) 2×/week. Na normalisatie van het Hb-gehalte de therapie nog 2–3 maanden continueren, eventueel in halve dosering. Suspensie/tabletten: volgens de fabrikant bij kinderen > 3 maanden : 9 mg/kg lichaamsgewicht (= 3 mg Fe 2+ /kg) per dag in 3 doses; de tablet van 100 mg of de suspensie zijn hiervoor geschikt (1 mg Fe 2+ komt overeen met 0,15 ml suspensie); bijvoorbeeld: leeftijd > 3 maanden: 1 ml 3×/dag; 2–5 jaar: 2 ml 3×/dag; > 5 jaar: 3 ml 3×/dag, max.600 mg/dag. Behandelduur : Na normalisatie van het Hb-gehalte de therapie nog 2–3 maanden continueren.
De tablet/suspensie bij voorkeur ‘s ochtends innemen op een lege maag, bij optreden van maagklachten wel tijdens of ná de maaltijd of starten met een lagere dosering en deze geleidelijk verhogen. Bij voorkeur innemen met drank of voedingsmiddelen die vitamine C bevatten (bevordert de absorptie door het zure milieu), en niet binnen 2 uur voor of 4 uur na inname van koffie, thee of melkproducten innemen, omdat deze producten de absorptie van ijzer verminderen. De tablet niet in de mond houden maar direct in zijn geheel doorslikken met voldoende water. De suspensie innemen met een rietje tot achter de tanden en gelijk doorslikken.
Hoe lang duurt het voordat bloedtransfusie werkt?
Een zakje plasma duurt ongeveer een half uur. een zakje bloedplaatjes duurt 15-30 minuten. een zakje rode bloedcellen duurt één tot twee uur.
Hoeveel zakken bloed bij bloedtransfusie?
De toediening gebeurt via een infuus. Een opname voor een bloedtransfusie van 2 zakjes bloed neemt ongeveer 4 uur en 3 zakjes ongeveer 6 uur in beslag. Het verbeteren van de zuurstofvoorziening in het lichaam en daardoor het algemene welbevinden. U hoeft geen specifieke voorbereidingsmaatregelen te treffen.
Hoe lang duurt een bloedtransfusie bij bloedarmoede?
De bloedtransfusie een zakje plasma duurt ongeveer een half uur. een zakje rode bloedcellen duurt één tot twee uur. Tijdens de bloedtransfusie controleert de verpleegkundige regelmatig of er bijwerkingen optreden (pols en temperatuur).
Hoe voel je je na bloedtransfusie?
Risico’s – Hoewel de risico’s van een bloedtransfusie tot een minimum worden beperkt kunnen deze (ook bij een transfusie van uw eigen bloed) niet helemaal worden uitgesloten. De bijwerkingen die tijdens of na een transfusie kunnen op treden zijn:
Een allergische reactie: koorts, rillingen, galbulten, jeuk of een rode huid. De klachten treden binnen enkele minuten tot enkele uren op en zijn met medicijnen te verhelpen. Een koortsreactie. Dit kan gebeuren wanneer uw lichaam afweerstoffen (antistoffen) vormt tegen het donorbloed. Heeft uw lichaam deze afweerstoffen gevormd, dan krijgt u een bloedgroepkaartje met de soort afweerstof. Dit moet u bij volgende bloedtransfusies altijd aan uw arts tonen. Deze reactie wordt met medicijnen behandeld. Omdat de mogelijkheid bestaat dat deze afweerstoffen na verloop van tijd niet meer aantoonbaar zijn, worden de gegevens over deze afweerstoffen opgeslagen in een landelijk datasysteem. Bij een volgende transfusie kan het laboratorium van een ziekenhuis het landelijke datasysteem raadplegen. Als u bezwaar hebt tegen de registratie van uw gegevens in een landelijke datasysteem kunt u dit bij uw arts aangeven. Dit wordt in uw dossier vastgelegd. Een vertraagde reactie: ongewone vermoeidheid, roze verkleuring van de urine en/of gele verkleuring van het oogwit. Deze reacties kunnen tot enkele weken na de bloedtransfusie optreden.
Hoe lang duurt het om bloed aan te maken?
Het lichaam maakt gelukkig weer bloed aan en herstelt. Bij een bloeddonatie geef je 500 ml bloed. Om vervolgens goed te kunnen herstellen moet er tussen twee bloeddonaties daarom minimaal 56 dagen (8 weken) zitten voor mannen; voor vrouwen is dat 122 dagen (4 maanden).
Wat drinken bij laag Hb?
IJzerpreparaat – Als de verloskundige of arts een ijzerpreparaat heeft voorgeschreven, is het aan te raden dit in te nemen met een vitamine-C-rijke drank. Bijvoorbeeld met sinaasappelsap, grapefruitsap of ananassap. Het ijzer wordt dan beter opgenomen.
veel te drinken, ten minste 2 tot 3 liter per dagpruimen, peren en ontbijtkoek te etenRoosvicee Laxo te drinkenvezelrijke voedingveel te bewegen.
Hoe lang duurt herstel na bloedverlies?
Meestal duurt het een paar weken voor de klachten over zijn. Als je meer dan een liter bloed hebt verloren, adviseert de verloskundige om de volgende keer in het ziekenhuis te bevallen.