Buffalo Lake , Mn

Tips | Comments | Ideas

Hoe Lang Moet Egaline Drogen?

Hoe Lang Moet Egaline Drogen
Stelregel voor berekenen van de droogtijd van egaline – De gemiddelde droogtijd van egaline ligt dus tussen de 12 en 48 uur, maar dit is een vrij ruim tijdsbestek. Dus hoe kun je erachter komen wanneer de egaline vloer volledig is uitgehard? Wij adviseren je om te kiezen voor de veilige optie en de volgende stelregel te hanteren: Elke millimeter aangebrachte egaline heeft een droogtijd van 12 uur.

Hoe zie je of Egaline droog is?

De droogtijd van egaline berekenen – Je kunt zelf de droogtijd van egaline berekenen. Het uitgangspunt is dat een millimeter egaline twaalf uur nodig heeft om volledig te drogen. Vermenigvuldig de dikte in millimeters van de egaline laag met twaalf en je krijgt de droogtijd in uren. Voorbeeld: De egaline laag is 2 mm dik. Na 2 × 12 uur, dus na 24 uur, is de vloer droog.

Hoe lang moet geëgaliseerde vloer drogen?

Wij adviseren u minimaal 24 uur te wachten voordat u uw vloer kunt belasten. De geëgaliseerde vloer is wel eerder beloopbaar. Om van tevoren meer zekerheid te hebben over de droogtijd egaline, kunt u zelf de egaline droogtijd berekenen. Vaak staat op de verpakking hoe dit werkt.

Hoe Egaline sneller laten drogen?

Geen airco, wel ventilator – Soms moet je de natuur een handje helpen om toch een goed resultaat te krijgen, bijvoorbeeld door geforceerd te gaan drogen. Vandaag de dag zijn ruimten soms voorzien van een airco. Handig om de luchtcirculatie te helpen, zou je denken, maar ik raad het af om een airco te gebruiken.

Is Egaline beloopbaar?

Na het egaliseren over de vloer lopen? – Eerder hebben we aangegeven dat de droogtijd na het egaliseren ongeveer 12 uur is. In de praktijk is het soms niet mogelijk om 12 uur te wachten voordat je over de vloer kunt lopen. In sommige gevallen (afhankelijk van de geëgaliseerde vloerdikte is het mogelijk iets eerder over de vloer te lopen.

Het is zeer belangrijk dat dit minimaal gebeurd en het is zeker niet aan te raden om bijvoorbeeld al meubels op de net geëgaliseerde vloer te zetten. Wij zullen bij iedere geëgaliseerde vloer een advies op maat geven. Voor het leggen van de nieuwe vloer raden wij met klem aan echt minstens 24 tot 36 uur te wachten na het egaliseren van de vloer.

De vloer moet echt 100% uitgehard zijn voordat deze geschikt is voor het leggen van een vloer. We weten dat de droogtijd na het egaliseren vervelend kan zijn maar voor het beste resultaat is het noodzakelijk.

Kun je 2 keer egaliseren?

Stap 4: De vloer egaliseren – Het echte werk kan beginnen. Giet de egaline na het aanmaken over de ondergrond en verdeel het met een egaliseerrakel gelijkmatig over de ondergrond. Het is belangrijk dat de juiste laagdikte in één keer wordt aangebracht.

Het is verstandig om de ruimte in stukken (banen) te verdelen zodat je overal goed bij kunt en alles kan bereiken met de prikroller. Probeer zo snel en secuur mogelijk te werken om te voorkomen dat je aanzetstukken krijgt in de egaline. Voor een zeer glad resultaat rol je met een prikroller over de nog natte egaline vloer om deze te ontluchten.

Tip! Denk voordat je begint goed na over waar je begint en eindigt. Over het algemeen probeer je in de verst verwijderde hoek te beginnen en naar de uitgang toe te werken. Tip! Lukt het niet om in één keer de gewenste laagdikte aan te brengen? Overweeg dan om twee keer te egaliseren.

Is Egaline waterdoorlatend?

Wanneer gebruik ik stabilisé? – Stabilisé is een ideaal opvulmiddel. Het vormt een stevige fundering – voor bijvoorbeeld een terras of een tuinpad – maar blijft goed waterdoorlatend. Gebruik stabilisé als:

Onderlaag voor klinkers Aanvulling onder funderingen Verankeringsmiddel voor palen Aanvulling rond een ingegraven zwembad

Hoe lang mag je niet op vloer na egaliseren?

Stelregel voor berekenen van de droogtijd van egaline – De gemiddelde droogtijd van egaline ligt dus tussen de 12 en 48 uur, maar dit is een vrij ruim tijdsbestek. Dus hoe kun je erachter komen wanneer de egaline vloer volledig is uitgehard? Wij adviseren je om te kiezen voor de veilige optie en de volgende stelregel te hanteren: Elke millimeter aangebrachte egaline heeft een droogtijd van 12 uur.

Hoe lang mag je niet op nieuwe vloer lopen?

Do it yourself: 10 tips voor het leggen van vloertegels 20 september 2022 Ben je van plan om zelf een nieuwe tegelvloer te gaan plaatsen? Dan heb je vast iets aan onze handige tips. Binnen no time ligt de vloer erin en kun je vol trots vertellen dat je de vloer zelf hebt gelegd.

Do it yourself: keramische vloertegels leggen. We beginnen meteen met de eerste tip: Goed gereedschap is het halve werk, dus zorg dat je dat in huis hebt. Kijk ook goed naar de ondergrond, wij gaan er in onze tips hieronder vanuit dat er een droge en vlakke cementdekvloer aanwezig is. Zorg ook dat je de juiste lijm- en voegmiddelen hebt aangeschaft.

Onze verkoopadviseurs kunnen je adviseren welke lijm voor jouw tegelvloer het beste is. Meet het vloeroppervlak en bereken hoeveel vloertegels erin passen, waarbij je ook rekening houdt met de breedte van de voegen. Die komen tussen de vloertegels onderling en daar waar de vloer op de muren aansluit. Maak een schets op papier (op schaal) en bepaal van te voren hoe je de tegels wilt leggen en hoe je ze het beste over de ruimte kunt verdelen.

 • In de meeste gevallen zul je met passtukken moeten werken.
 • Zorg ervoor dat de passtukken aan beide zijden van de vloer even groot zijn.
 • Houdt er ook rekening mee dat, indien de oppervlakte groter is dan 6 x 6 m, de tegelvloer moet worden voorzien van zogenaamde uitzettingsvoegen.
 • Hiermee maak je een goede verdeling van de spanning op de vloer.

Dit voorkomt dat de tegelvloer gaat scheuren. Bouwkundige dilataties in de ondergrond moeten ook worden doorgezet in het tegelwerk. Bereken hoeveel vierkante meter je nodig hebt aan de hand van een plattegrond van de ruimtes die je wilt betegelen. Vermeerder dit met 5%-15% voor snij- en breukverlies. (Overleg met de verkoopadviseur hoeveel je nodig hebt. Grote tegels kunnen tot wel 15% snijverlies leiden). Zorg ervoor dat de onderliggende dekvloer schoon, vrij van onthechtende middelen en voldoende droog is. Bij nieuwbouwwoningen duurt dit droogproces minimaal 4 weken, meestal zelfs nog langer. Als de vloertegels te vroeg worden geplaatst op een dekvloer die niet helemaal droog is, kunnen deze later loskomen.

Ben je niet zeker of de vloer droog genoeg is, kun je een vochtmeting laten uitvoeren. Onze verkoopadviseurs kunnen je hier meer over vertellen. Controleer met een paslat of een rechte plank vanuit de hoeken naar het midden of de ondergrond vlak is. De meeste hoogteverschillen zitten in de hoeken of aan de deuren.

Met behulp van een egalisatiemortel kun je oneffenheden van een paar milimeter opheffen. Afhankelijk van de ondergrond, kan het noodzakelijk zijn de vloer voor te strijken met een voorstrijk of een primer. Op die manier is het mogelijk om bijvoorbeeld een tegelvloer over een bestaande tegelvloer heen te leggen. Is er in de woning een calciumsulfaatgebonden gietdekvloer, zoals een anhydrietvloer aanwezig, dan is het belangrijk dat deze gietvloer eerst wordt geschuurd en daarna met een speciale primer wordt behandeld, anders loop je de kans dat de tegels loslaten.

 • Extra aandacht is er nodig voor een anhydrietvloer die pas is aangebracht.
 • De anhydrietvloer moet namelijk volledig droog zijn voordat je kunt beginnen met vloertegels leggen.
 • Dit kan enkele weken tot maanden duren.
 • Om het droogproces te versnellen, kan de gietdekvloer worden geschuurd.
 • Hiermee wordt de huid die na het gieten van de dekvloer is ontstaan, kapot geschuurd.
See also:  Waar Gebruik Je Zonnebloemolie Voor?

Als deze huid volledig is verwijderd, kan de vloerverwarming worden opgestookt en zal het droogproces worden versneld. Overleg dus met je aannemer dat dit schuren tijdig gebeurd. Laat eventueel een vochtmeting uitvoeren voordat je start met het leggen van vloertegels. Nu is het belangrijk om draden te spannen als leidraad voor de plaats van de vloertegels. Je kunt hiervoor stalen spijkers in de vloer slaan en hieraan twee draden bevestigen. Het kruispunt van de twee draden dient haaks te zijn en bevindt zich recht tegenover de deur. Maak de tegellijm aan volgens de gebruiksaanwijzing. Onze tegelzetters gebruiken veelal een cementgebonden flexlijm met een hoog kunststofaandeel. De lijm is geschikt voor vloerverwarming en kan worden toegepast voor alle ondergronden. Maak niet meer lijm aan dan je in één uur gebruikt, om uitdroging te voorkomen. Het is verstandig om de keramische vloertegels te leggen met ons tegel levelling systeem. De vloer komt dan gegarandeerd vlak en strak te liggen. Het tegel levelling systeem bestaat uit plastic clips, keggen (soort wig) en een tang. Er zijn verschillende soorten clips verkrijgbaar, afhankelijk van de tegeldikte.

De clip heeft aan de onderkant een T-vorm die op de vier hoeken onder en tussen de tegels in de tegellijm wordt gedrukt. In de clip wordt een keg geschoven vanaf de pas gelegde tegel in de richting van de overige tegels. Met behulp van een speciale tang wordt de keg in de clip gefixeerd. Zo komt de tegel op dezelfde hoogte te liggen als de naastliggende tegel.

Tijdens het droogproces kunnen de tegels nu ook niet meer zakken door het krimpen van de lijm. Als je tegels uit verschillende dozen door elkaar gebruikt, vallen eventuele kleurverschillen minder op. Als eenmaal alle vloertegels er in liggen, kun je de passtukken gaan snijden. Op de tegel teken je de maat af, bijvoorbeeld met een waskrijtje of een viltstift. Met een tegelsnijder kun je nu de tegel snijden. Als je die niet hebt, is deze ook te huur bij een bouwmarkt.

 • Eventuele kleine hoekjes en randjes aan het breukvlak kun je eventueel bijwerken met een zogenaamde knabbeltang, een tegelvijl of een schuurpapiertje.
 • Als je gebogen uitsparingen moet maken, gebruik dan een tegelzaag.
 • Met een profielmal kun je lastige vormen zoals een wastafelafvoer of leidingen af tekenen.

Zorg ervoor dat de snijkant van het passtuk in de hoek of tegen de muur komt. Laat de lijm ca.24 uur uitharden. Daarna kunnen de keggen en de clips eenvoudig verwijderd worden met een rubberen hamer of wat handig voetenwerk. Doe dit altijd in de richting van het voegwerk. Het breekpunt onderaan de strip zorgt ervoor dat er geen resten in de voeg achterblijven.

 1. Hierna kunnen de vloertegels gevoegd worden.
 2. In onze showroom kun je een bij de vloer passende voegkleur uitkiezen.
 3. Maak de voegmortel aan volgens de gebruiksaanwijzing.
 4. Doe dit bij voorkeur niet met de hand maar met een laagtoerige spiraalmenger.
 5. Na het mengen moet de voegmortel nog enkele minuten blijven staan.

Roer deze voor het gebruik nog even kort om en breng deze aan met een rubberen spaan. Druk de voegmortel goed in de voegen en werk snel door. Voegmiddel wordt namelijk snel hard. Werk richting de deur en laat de vloer minimaal 2 uur drogen voordat je er weer overheen loopt.

Beter is het om ca.24 uur niet over de vloer te lopen, dus werk zoveel mogelijk naar de deur toe. Verwijder eventueel gemorst voegmiddel direct met een vochtige spons en let er daarbij op dat je geen voegmiddel uit de voeg veegt. Alle inwendige aansluitingen (dus bijvoorbeeld in de hoek van de vloer-wand) moeten vrij zijn van lijm- en voegresten en met een elastisch blijvende kit te worden afgekit.

Er zijn kitten in dezelfde kleur als de voeg verkrijgbaar voor een mooi geheel. Ook de overgang naar een andere vloer, een schuifpui of glaswand dien je niet te voegen, maar na droging van de vloer te kitten met een elastisch blijvende kit. Na ca.24 uur is de voeg uitgehard en kan de restwaas die op de tegels is achter gebleven worden verwijderd. Om de vloer te beschermen tijdens verdere bouwwerkzaamheden in de woning, mag je de vloer enkel afdekken met een ademend afdekvlies. Hierdoor kan het water, dat gebruikt is voor de lijm en de voegmortel, toch gewoon verdampen en voorkom je vochtschade aan de vloertegels.

Nibo Stone kan een dergelijk ademend afdekvlies meeleveren bij je bestelling. Overtuigd van je eigen kunnen en klaar voor het leggen van je eigen tegelvloer? Kom tegels uitzoeken in onze showroom. Maurice helpt je graag. Alle in deze blog genoemde materialen zijn verkrijgbaar via Nibo Stone. Aangezien het ontwerp, de hoedanigheid van de ondergrond en de omstandigheden bij verwerking buiten onze beoordeling vallen, kan op grond van bovengenoemde informatie geen aansprakelijkheid aanvaard worden voor uitgevoerde werken.

De verkoopadviseurs in onze showroom kunnen je een situatiespecifiek advies geven. : Do it yourself: 10 tips voor het leggen van vloertegels

Kun je Egaline in 2 lagen aanbrengen?

Wanneer bij reparaties in dikke lagen de gewenste vlakheid niet wordt bereikt of de vereiste laagdikte groter is als 10 mm, kan een tweede laag worden aangebracht. Dit kan pas na 24 uur droging van de eerste laag.

Waar hecht Egaline niet op?

Op welke ondergrond pas je egaline toe? Of het nu bestaand tegelwerk is of een beton- of cementdekvloer: egaline kun je op veel verschillende ondergronden aanbrengen. Let er daarbij wel op dat de ondergrond stabiel, schoon, droog, stof- en vetvrij is.

Waarom Prikroller bij egaliseren?

Egaline als afwerkvloer In eerste instantie dient egaline om de ondergrond te egaliseren met het oog op een nieuwe afwerkvloer. Egaline wordt na het aanbrengen heel hard en hecht zich vast aan de ondergrond. Het laagje egaline maakt de ondergrond op die manier heel vlak en glad, zodat deze daarna afgewerkt kan worden met een nieuwe vloerbedekking zoals tegels, pvc, laminaat of parket. Weten hoeveel egaline jij nodig hebt? Bereken hier hoeveel egaline jij nodig hebt voor je klus Waarom kopen bij De Afbouwbaas? Vóór 12:00 uur besteld, volgende werkdag in huis! Advies op maat van professionals Projectkwaliteit producten Hulp nodig? of bel Egaline als afwerkvloer? Dit is zeker mogelijk, let hierbij goed op de hardheidklasse van de egaline. Deze wordt aangeduid met N/mm2 en dient minimaal 30 N/mm2 te zijn. De volgende egalisaties zijn geschikt als eindafwerking:

Atlas SMS 30 Egaline (Hardheid C30)Bostik SL C510 Pro (Hardheid C30)Bostik SL C980 XPS (Hardheid C40)UZIN NC 170 (Hardheid C40)

Echter, deze zijn alleen geschikt als eindafwerking met een speciale epoxylaag of een betonverf, De volgende coatings zijn uitvoerig getest met deze egalines:

DURA WE 800 Mat Coating waterbasis (Gekleurde epoxy coating)DURA WE 805 Zjjdemat Coating waterbasis (Gekleurde epoxy coating)DURA PU 880 Topcoat transparant Mat (Transparante PU coating)DURA PU 860 Topcoat transparant Zijdemat (Transparante PU coating)Remmers BS2000+BS3000 waterbasis (Gekleurde epoxy coating)DURA PU 870 Zijdemat Colour (Gekleurde PU coating)DURA PU 890 Mat Colour (Gekleurde PU coating)

Egaline kan dus niet onbehandeld als afwerkvloer gebruikt worden. Wanneer je overweegt om egaline als afwerkvloer gebruiken is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal punten, Zo is het van groot belang dat de ondergrond schoon, druk- en trekvast is.

 • Eventuele diepere gaten en scheuren dien je op te vullen met snelcement of uitvlakmortel.
 • Wanneer je gaat egaliseren is het belangrijk dat de ruimte goed geventileerd is, en werk in dit geval altijd met een prikroller omdat dit luchtgaatjes in de egaline voorkomt.
 • Wil je echter een transparante coating toepassen? Gebruik dan geen prikroller maar een vlakspaan i.v.m.

de zichtbare puntjes van de prikroller die kunnen ontstaan. Daarnaast is het belangrijk dat de egaline laag minimaal met 4 mm wordt aangebracht. Tot slot is het belangrijk dat je een speciale coating aanbrengt, zodat het oppervlak slijtvast wordt. In egaline trekt namelijk vuil welke niet meer goed te verwijderen is.

 1. Ook slijt egaline hard zonder coating.
 2. Controleer na het aanbrengen van de egaline goed of deze droog genoeg is om een coating aan te brengen.
 3. Wij hanteren hier bij een maximale vochtigheid van 4-%.
 4. Dit is te meten met een vochtmeter.
 5. Het is belangrijk dat de ondervloer een vochtpercentage heeft van maximaal 4 M-%.
See also:  Hoe Oud Wordt Een Kanarie?

Dit dient voor de applicatie gemeten te worden met een vochtmeter op meerdere punten. Heb je geen vochtmeter ter beschikking? Plak dan een doorzichtig folie rondom af met tape op de vloer. Laat die 24 uur zitten en controleer of er vochtdruppels aan het folie hangen of de plek onder het folie donkerder is dan de rest van de vloer.

 1. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan de coating veilig worden aangebracht.
 2. Is dit wel het geval? Wacht dan nog minstens 24 uur en voer de test opnieuw uit.
 3. Belangrijk is ook altijd de egaline goed te schuren voordat de coating wordt aangebracht met korrel 80-120.
 4. Bij gekleurde coating adviseren wij altijd een primer toe te passen.

Gebruik hiervoor de Atlas Uni-Grunt of de Bostik Grip A500. We bieden ook handige sets aan van zowel DURA als van Remmers waarmee je alles in huis haalt om een vloer te coaten. Hierbij zijn alle gereedschappen inbegrepen inclusief primers. De volgende sets bieden we aan: Egaline als afwerkvloer is erg populair vanwege de stijlvolle en robuuste look. Maar het is belangrijk niet te vergeten dat zo’n vloer in eerste plaats echt bedoeld is om je ondergrond te egaliseren. Aan egaline als afwerkvloer zitten dan ook enkele risico’s verbonden.

Scheurvorming: door de samenstelling en het drogingsproces van egaline op cementbasis, vallen scheurtjes in de afwerkvloer niet uit te sluiten. Gebruik randisolatie om de kans op scheuren te verkleinen.Vlekvorming: bij egaline als afwerkvloer kunnen vlekken ontstaan. De onregelmatigheden kunnen ook zichtbaar blijven na de afwerking met een speciale coating. Dit geldt uiteraard alleen bij transparante epoxycoatings. Bij de epoxycoatings op kleur heb je hier geen last van. Waterverhouding is hierbij erg belangrijk echter spelen er meer factoren mee. Daardoor is een bepaald uiterlijk van de vloer niet te garanderen. Dit is altijd op te lossen door alsnog een gekleurde coating toe te passen.

Hoeveel m2 doe je met 25 kg Egaline?

Verbruik egaline berekenen? – Egalinewinkel.nl Het is vrij eenvoudig te berekenen hoeveel egaline je nodig hebt om een vloer te egaliseren. De meeste soorten egaline zitten op een verbruik van 1.5 kilogram per één millimeter laag dikte per vierkante meter.

Stap 1 ➞ aantal kilogram per m2 te egaliseren vloer Stap 2 ➞ aantal kilogram voor 40 m2 te egaliseren vloer Stap 3 ➞ aantal zakken voor 40 m2 te egaliseren vloer Hulpmiddel bij het egaliseren van de vloer

1.5 kg x 3 mm = 4.5 kg per m2 4.5 kg x 40 m2 = 180 kg 180 kg / 20 kg per zak = 9 zakken egaline Wanneer het egaliseren nieuw voor jou is kun je een handige hulpmiddel gebruiken. Wanneer je daadwerkelijk de vloer gaat egaliseren kun je de vloer in vakken verdelen van elk één meter bij één meter (1m2).

Hoe dik maximaal egaliseren?

Zelf berekenen hoeveel egaline per m2 – Doordat egaline puur is voor het uitvlakken van ondergronden kan het middel vrij dun worden aangebracht. Bij sommige vloeren is één tot twee millimeter al voldoende, bij andere vloeren is een dikkere laag nodig.

De formule is als volgt: Verbruik x laagdikte = aantal kg per m2 Aantal kg per m2 x aantal m2 = Benodigde hoeveelheid kg Benodigde hoeveel kg / aantal kg in zak = Benodigde hoeveelheid zakken egaline.Hieronder een voorbeeld voor de berekening.

Atlas SMS 15 Atlas SMS 30
Verbruik 1,66kg/1m2/1mm 1,66 kg/1mm/1m²
Laagdikte 2 mm 5 mm
Aantal m2 50 m2 30 m2
Aantal kg in zak 25 kg 25 kg
Benodigde hoeveelheid kg 166 kg 249 kg
Benodigd aantal zakken 7 zakken 10 zakken

Weet je hoeveel je nodig hebt voor jouw klus? Bestel dan direct online de egaline bij Afbouwbaas. Wij leveren diverse soorten en egaline van topkwaliteit voor zowel de doe-het-zelvers als de professionals. Bestel je op werkdagen voor 12:00 uur, dan ontvang je de bestelling de eerstvolgende werkdag al thuis of op de zaak.

Title Aantal Prijs per zak
Staffelkorting – SMS 15 21 – 41 € 1,24 flat € 16,52
Staffelkorting – SMS 15 42 + € 2,18 flat € 15,58

Cementgebonden egaline € 17,27 Excl. BTW € 20,90 incl. BTW Staffelkorting

Title Aantal Prijs per zak
Staffelkorting – SMS 30 21 – 41 € 1,24 flat € 16,03
Staffelkorting – SMS 30 42 + € 2,13 flat € 15,14

Hoeveel egaline heb ik nodig? | Bereken eenvoudig!

Waarom scheurt Egaline?

Een nadeel van het leggen van een egaline vloer als toplaag is dat de vloer makkelijker scheurt of breekt dan andere vloeren. Door het drogingsproces en de samenstelling van het mengsel is de kans groot dat er scheurtjes ontstaan bij het opdrogen of later bij belasting van de vloer.

Wat doen na egaliseren?

Wat is de droogtijd na het egaliseren? – Als je een vloer laat egaliseren, mag je de vloer naderhand niet direct gebruiken. De vloer moet namelijk goed kunnen drogen (uit kunnen harden) en is dus na 4-6 uur vaak pas weer overloopbaar. Binnen 24-36 uur is de vloer helemaal droog en dan pas kan de nieuwe vloer geplaatst worden.

Maar voordat het zover is, is het goed dat je gaat kijken naar de mogelijkheden. Veel mensen lopen rond met de vraag, wat is de droogtijd van mijn vloer na het egaliseren? Je hebt er inmiddels een antwoord op, maar toch is het per vloer verschillend. Het is belangrijk dat je het advies van de expert op blijft volgen, je wil immers niet dat je vloer beschadigd raakt! De egaline is meestal binnen 4-6 uur droog en dus weer overloopbaar, uitgaande van een vloerdikte van 2-3mm.

Wij adviseren minimaal 24-36 uur te wachten voordat er een nieuwe vloer gelegd wordt op de geëgaliseerde vloer. Het plaatsen van een nieuwe vloer, voor veel mensen is dat een moment waar dat ze naar uitkijken. Maar je kunt hem niet direct gebruiken en dat valt misschien even tegen, maar het is in het belang van je vloer.

 1. Je wil hem toch niet beschadigen? Daarom kun je maar beter even wat uurtjes geduld hebben en dan is het zover en mag je je nieuwe vloer zo vaak betreden als je maar wilt! Na het egaliseren is de droogtijd van de vloer redelijk lang, het zal namelijk uren duren voordat alles is opgedroogd.
 2. Soms geldt er minimaal twaalf uur, maar tegenwoordig is het eerder 24 uur.

Je kunt beter safe spelen en alles wat langer laten drogen, zodat alles goed is uitgehard. Hoe Lang Moet Egaline Drogen Het egaliseren van een vloer doe je in het belang van je nieuwe vloer. Je wil namelijk ook zolang mogelijk van je nieuwe vloer genieten. Maar ook worden door eerst de ondervloer te egaliseren vochtproblemen voorkomen. De nieuwe vloer kan dan ook netter en direct strak worden geplaatst.

Is egaliseren waterpas?

Veelgestelde vragen

 • Welke voorbereidingen moet ik treffen voordat jullie langskomen?
 • Zie onze,
 • Hoe laat beginnen jullie met de werkzaamheden?

We bellen u twee dagen van tevoren met een richttijd. Op de dag zelf wordt u een half uur voordat we er zijn gebeld.

 1. Hoelang duren de werkzaamheden?
 2. Het egaliseren van een vloer van 50 m² neemt ongeveer twee uur tijd in beslag.
 3. Hoe schoon moet de vloer zijn voordat jullie komen egaliseren?

Voor het egaliseren dient de ondervloer leeg, schoon, droog en vetvrij te zijn. Dat wil zeggen dat eventuele resten van stucwerk, spachtelputz of andere pukkels of vlekken van de vloer af zijn gestoken en dat de vloer goed is gezogen. Ook de kantjes moeten goed gezogen worden.

Betreft het een plavuizen vloer. Dan moet deze goed ontvet zijn. Maken jullie mijn vloer waterpas? Nee, egaliseren is het glad maken van de dekvloer, dus niet waterpas. Wij volgen de bestaande glooiingen in de dekvloer. Wat is de droogtijd van de vloer? De vloer is drie uur, na het eindigen van de werkzaamheden, weer beloopbaar.

Onder ideale omstandigheden is de vloer na 24 uur belegbaar. Wij adviseren om 48 uur aan te houden, zo weet u zeker dat de vloer droog is voordat dat deze wordt belegd. Hierbij is het belangrijk dat u voldoende ventileert en dat de temperatuur boven de 17 graden Celsius blijft.

Hoe lang bezig met egaliseren?

Egaliseren van uw vloer: hoelang duurt het? – Het aanbrengen zelf duurt in principe niet zo lang. Het cement zal uit zichzelf afvlakken. De werkzaamheden ter voorbereiding zijn afhankelijk van de vloer. Wel is het zo dat het egaliseercement lang moet drogen.

Hoeveel m2 uit 1 zak Egaline?

Eén zak CEBO Egaline van 23 kg levert 14 liter egalisatiemortel op. Het verbruik is ca.1,5 kg/m2 per mm laagdikte.

Wat onder Egaline?

Ja, het is zeer sterk aangeraden om een voorstrijkmiddel te gebruiken alvorens over te gaan tot het egaliseren van de vloer met egaline. Welk soort voorstrijkmiddel nodig is, hangt af van het type vloer. Zo vraagt een betonvloer om een ander voorstrijkmiddel dan een houten vloer.

Wat is het verschil tussen Egaline en Egalisatiemortel?

Wat is het verschil tussen egaline en egalisatiemortel? – Egaline is vloeibaar en egalisatiemortel kan zowel een vloeibaar als smeerbaar product zijn. Daarnaast is egaline doorgaans voor dunne lagen en heeft egaline een korte droogtijd. Twee egalines die Kiwitz verkoopt, zijn de MRT 230 en de MRT 250.

Is Egaline giftig?

H315 Veroorzaakt huidirritatie. H317 Kan een allergische huidreactie veroorzaken. H318 Veroorzaakt ernstig oogletsel. H335 Kan irritatie van de luchtwegen veroorzaken.

Kun je Egaline in 2 lagen aanbrengen?

Wanneer bij reparaties in dikke lagen de gewenste vlakheid niet wordt bereikt of de vereiste laagdikte groter is als 10 mm, kan een tweede laag worden aangebracht. Dit kan pas na 24 uur droging van de eerste laag.

Hoeveel vocht in Egaline?

Wanneer is de vloer droog genoeg? – Om een vloer te gaan afwerken met een coating, egaline, hout of gietvloer mag de basis niet meer dan 4% vocht bevatten. De vuistregel voor het drogen van een vloer is dat elke cm laagdikte 1 week moet drogen. Standaard worden vloeren 6 of 7 cm afgestort, dus 6 of 7 weken wachten.

Is Egaline te schuren?

Egaline als afwerkvloer In eerste instantie dient egaline om de ondergrond te egaliseren met het oog op een nieuwe afwerkvloer. Egaline wordt na het aanbrengen heel hard en hecht zich vast aan de ondergrond. Het laagje egaline maakt de ondergrond op die manier heel vlak en glad, zodat deze daarna afgewerkt kan worden met een nieuwe vloerbedekking zoals tegels, pvc, laminaat of parket. Weten hoeveel egaline jij nodig hebt? Bereken hier hoeveel egaline jij nodig hebt voor je klus Waarom kopen bij De Afbouwbaas? Vóór 12:00 uur besteld, volgende werkdag in huis! Advies op maat van professionals Projectkwaliteit producten Hulp nodig? of bel Egaline als afwerkvloer? Dit is zeker mogelijk, let hierbij goed op de hardheidklasse van de egaline. Deze wordt aangeduid met N/mm2 en dient minimaal 30 N/mm2 te zijn. De volgende egalisaties zijn geschikt als eindafwerking:

Atlas SMS 30 Egaline (Hardheid C30)Bostik SL C510 Pro (Hardheid C30)Bostik SL C980 XPS (Hardheid C40)UZIN NC 170 (Hardheid C40)

Echter, deze zijn alleen geschikt als eindafwerking met een speciale epoxylaag of een betonverf, De volgende coatings zijn uitvoerig getest met deze egalines:

DURA WE 800 Mat Coating waterbasis (Gekleurde epoxy coating)DURA WE 805 Zjjdemat Coating waterbasis (Gekleurde epoxy coating)DURA PU 880 Topcoat transparant Mat (Transparante PU coating)DURA PU 860 Topcoat transparant Zijdemat (Transparante PU coating)Remmers BS2000+BS3000 waterbasis (Gekleurde epoxy coating)DURA PU 870 Zijdemat Colour (Gekleurde PU coating)DURA PU 890 Mat Colour (Gekleurde PU coating)

Egaline kan dus niet onbehandeld als afwerkvloer gebruikt worden. Wanneer je overweegt om egaline als afwerkvloer gebruiken is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal punten, Zo is het van groot belang dat de ondergrond schoon, druk- en trekvast is.

Eventuele diepere gaten en scheuren dien je op te vullen met snelcement of uitvlakmortel. Wanneer je gaat egaliseren is het belangrijk dat de ruimte goed geventileerd is, en werk in dit geval altijd met een prikroller omdat dit luchtgaatjes in de egaline voorkomt. Wil je echter een transparante coating toepassen? Gebruik dan geen prikroller maar een vlakspaan i.v.m.

de zichtbare puntjes van de prikroller die kunnen ontstaan. Daarnaast is het belangrijk dat de egaline laag minimaal met 4 mm wordt aangebracht. Tot slot is het belangrijk dat je een speciale coating aanbrengt, zodat het oppervlak slijtvast wordt. In egaline trekt namelijk vuil welke niet meer goed te verwijderen is.

Ook slijt egaline hard zonder coating. Controleer na het aanbrengen van de egaline goed of deze droog genoeg is om een coating aan te brengen. Wij hanteren hier bij een maximale vochtigheid van 4-%. Dit is te meten met een vochtmeter. Het is belangrijk dat de ondervloer een vochtpercentage heeft van maximaal 4 M-%.

Dit dient voor de applicatie gemeten te worden met een vochtmeter op meerdere punten. Heb je geen vochtmeter ter beschikking? Plak dan een doorzichtig folie rondom af met tape op de vloer. Laat die 24 uur zitten en controleer of er vochtdruppels aan het folie hangen of de plek onder het folie donkerder is dan de rest van de vloer.

 1. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan de coating veilig worden aangebracht.
 2. Is dit wel het geval? Wacht dan nog minstens 24 uur en voer de test opnieuw uit.
 3. Belangrijk is ook altijd de egaline goed te schuren voordat de coating wordt aangebracht met korrel 80-120.
 4. Bij gekleurde coating adviseren wij altijd een primer toe te passen.

Gebruik hiervoor de Atlas Uni-Grunt of de Bostik Grip A500. We bieden ook handige sets aan van zowel DURA als van Remmers waarmee je alles in huis haalt om een vloer te coaten. Hierbij zijn alle gereedschappen inbegrepen inclusief primers. De volgende sets bieden we aan: Egaline als afwerkvloer is erg populair vanwege de stijlvolle en robuuste look. Maar het is belangrijk niet te vergeten dat zo’n vloer in eerste plaats echt bedoeld is om je ondergrond te egaliseren. Aan egaline als afwerkvloer zitten dan ook enkele risico’s verbonden.

Scheurvorming: door de samenstelling en het drogingsproces van egaline op cementbasis, vallen scheurtjes in de afwerkvloer niet uit te sluiten. Gebruik randisolatie om de kans op scheuren te verkleinen.Vlekvorming: bij egaline als afwerkvloer kunnen vlekken ontstaan. De onregelmatigheden kunnen ook zichtbaar blijven na de afwerking met een speciale coating. Dit geldt uiteraard alleen bij transparante epoxycoatings. Bij de epoxycoatings op kleur heb je hier geen last van. Waterverhouding is hierbij erg belangrijk echter spelen er meer factoren mee. Daardoor is een bepaald uiterlijk van de vloer niet te garanderen. Dit is altijd op te lossen door alsnog een gekleurde coating toe te passen.

Hoeveel Egaline in een keer?

Hoeveelheid egaline berekenen – Hoeveel egaline je nodig hebt per m2, hangt onder andere af van de laagdikte. Gemiddeld houden we zo’n twee à drie millimeter aan voor de egalinelaag, maar in sommige gevallen is een dikkere laag nodig. De hoeveelheid egaline per m2 is bijvoorbeeld ook afhankelijk van de vloer die je gaat egaliseren.