Buffalo Lake , Mn

Tips | Comments | Ideas

Welke Planten Houden Niet Van Koffiedik?

Welke Planten Houden Niet Van Koffiedik
Koffiedik voor planten in de tuin – Koffiedik heeft een zuurgraad 5,8 tot 6,2 pH en maakt je grond mild zuur. Je kunt koffiedik niet voor elke plant gebruiken. Alleen planten, struiken en bomen die van een zure grond houden knappen op van koffiedik. Strooi dus koffiedik bij de wortels van zuur minnende planten als heide, blauwe hortensia, magnolia, rhododendron, blauwe bes, kaaps viooltje, lelietje van dalen en coniferen.

Welke planten hebben baat bij koffiedik?

Welke planten houden van koffiedik? – Vooral planten als rododendrons en hortensia’s en houden wel van wat koffiedik. Koffiedik is namelijk licht zurig en deze planten doen het goed op een licht zure grond. Strooi ook wat koffiedik in de moestuin. Zeker weten dat je wortelen, pompoenen en tomaten het heel goed doen met net dat beetje extra!

Is koffiedik goed voor alle planten?

– Judith – Hoi Judith! Wat leuk dat je op zoek bent naar manieren om je overgebleven koffieprut een nieuwe functie te geven! Planten hebben op zich baat bij de voedingsstoffen in koffieprut, maar er zitten een paar haken en ogen aan. Composteren Om ervoor te zorgen dat je planten de voedingsstoffen optimaal kunnen opnemen is het goed om de koffieprut eerst te composteren.

 • De koffieprut zo in de plantenpot gooien heeft namelijk wat nadelen.
 • De prut kan gaan schimmelen en het kan ervoor zorgen dat de grond te veel vocht vast houdt.
 • Dit kan weer ongedierte aantrekken, zoals de varenrouwmug.
 • En als de grond te lang vochtig is, kan dat nadelig zijn voor de wortels van je plant, die hebben een luchtige omgeving nodig.

De voedingsstoffen in de koffieprut zijn niet voor alle planten even goed gebalanceerd. Zo zit er veel stikstof in en vrij weinig fosfor en kalium, de hoofdbestanddelen van de meeste plantenvoeding. Hierdoor is het niet geschikt om als enige plantenvoeding aan je plant te geven.

Koffieprut zorgt ervoor dat de grond zuurder wordt, wat sommige planten erg fijn vinden (bijvoorbeeld het Kaaps viooltje). Maar bij andere planten kan het zorgen voor gele bladeren. Je kunt koffieprut met filter en al dus beter op je composthoop gooien. Lees hier meer over het gebruik van compost bij je kamerplanten.

Als je geen composthoop hebt, is een wormenbak een goede optie. Deze kun je ook binnen neerzetten. Doordat er ook andere materialen aan de wormenbak of composthoop worden toegevoegd, krijg je een veel gebalanceerde voeding. Hoe kan je koffieprut wel gebruiken? Gebruik sowieso alleen koffieprut bij je planten, ongebruikte gemalen koffie is niet geschikt voor je kamerplanten.

Een handje gedroogde koffieprut door je potgrond heen mengen als je je plant verpot kan geen kwaad en zal zeker wat toevoegen aan de voedingsstoffen. Maar daarmee heb je nog niet die meerdere filters met prut per dag verwerkt. Daarom raad ik aan een wormenbak of composthoop te starten, daar kun je veel meer koffieprut in kwijt.

Wist je dat je paddenstoelen ook kunt laten groeien op koffieprut? Daar zijn allemaal leuke kweeksets voor, bekijk bijvoorbeeld deze kweekset voor oesterzwammen, Er zijn trouwens wel veel buitenplanten die gedijen bij zure grond en de koffieprut geen enkel probleem zullen vinden.

Koude koffie aan je plant geven Zit er nog een restje koude koffie in je kopje, dan ben je misschien ook geneigd om dat bij een dorstige plant te kieperen. Hiermee kan je echter beter terughoudend zijn. De reden dat gebruikte koffieprut minder zuur is dan ongebruikte, komt doordat de zuren in je kopje koffie terecht komen.

Geef je je plant dus regelmatig een slok koude koffie, dan kan het zijn dat de grond veel te zuur wordt. Je kunt dan verwachten dat je plant gele bladeren krijgt en er minder vitaal uit gaat zien. Doe je suiker of melk in je koffie? Giet het dan sowieso niet bij je plant, dat is niet goed voor de wortels en kan schimmels aantrekken.

 1. Heb jij ook een plantenvraag? Stel je vraag dan via www.mamabotanica.nl/plantenvraag Krijg nieuwe inspiratie en laat je groene vingers opbloeien met de kennis en ervaring uit de plantencommunity in mijn nieuwste boek Hello Plant Lovers,
 2. Meer dan 20 inspirerende plantenliefhebbers delen hun groene avonturen en persoonlijke plantenverzorgingstips, omringd door de mooiste foto’s en illustraties.

Verwacht dus veel te leren, maar ook veel te herkennen en nieuwe invalshoeken op herkenbare problemen te ontdekken. Bekijk Hello Plant Lovers op Bol.com Welke Planten Houden Niet Van Koffiedik

Is koffiedik goed voor beukenhaag?

Koffiedik is rijk aan fosfaten, stikstof en kalium en is daarom geschikt als bodemverbetering of meststof. Eierschelpen zijn rijk aan kalk en daarom ook geschikt om rond de planten open te spreiden.

Hoeveel koffiedik bij hortensia?

2. Bij de bloemen – Daarnaast kan je koffiedik ook goed hergebruiken in jouw prachtige bloementuin. Strooi koffiedik rondom de rozen of de hortensia’s om de bloemen een extra boost te geven. Zorg ervoor dat de totale diepte van de grond waarin je de koffiedik strooit, minder dan een centimeter diep is. Op die manier voorkom je schimmel en meeldauw.

Is koffiedik goed voor lavendel?

4. Plantenvoeding – In koffiedik zitten nog behoorlijk wat voedingsstoffen voor je planten of groenten. Denk hierbij aan planten die het goed doen op een zurige grond, zoals hortensias, lavendel of rozen. Bij groenten kun je denken aan tomaten, wortelen of pompoenen.

Wat groeit er op koffiedik?

1. Koffiedik laat je planten groeien – Koffiedik is geweldige mest voor je planten, omdat het rijk is aan kalium en magnesium. Ze gaan er echt beter door groeien, maar let op: niet als je planten te vaak koffiedik geeft. Dan gaan ze juist dood. Gebruik koffiedik in je tuin dus met mate.

Is koffiedik goed voor geraniums?

Voeding – Omdat de groei en bloei veel energie vraagt van geranium geef je behalve water ook regelmatig plantenvoeding. Het houdt de plant gezond en sterk. Het resultaat is een rijke en lange bloei. Je kunt kiezen voor vloeibare plantenvoeding die je eens per 2 weken aan het gietwater toevoegt of voor langwerkende voedingskegels.

Is koffiedik goed tegen slakken?

Tegen slakken in de tuin – Koffiedik heeft als bijkomend voordeel dat de cafeïne erin slakken weert, Dit werkt namelijk als een soort zenuwgif, maar wel alleen in vrij hoge concentraties.

Hoe krijg je een beukenhaag voller?

Beukenhaag sterk terugsnoeien – Is uw beukenhaag sterk uitgelopen naar de bovenkant en/of zijkant? De beukenhaag flink terugsnoeien is geen probleem. Doe dat in het voorjaar, ook weer vóór de langste dag van het jaar. Op die manier zal de plant snel nieuwe scheuten ontwikkelen, zodat uw beukenhaag mooi en vol is in de zomer.

Hoe vaak koffiedik bij planten?

#1 Koffiedik als Pokon – Wist je dat koffie goed gebruikt kan worden als meststof in je tuin? Er zijn veel plantjes dol op de bestanddelen in koffieprut. Strooi dus af en toe wat koffiedik over de aarde in je tuin en woel het wat in de grond. Doe dit niet te vaak en ook niet bij alle planten.

Waar moet koffiedik in?

Koffiedrab, koffiefilters, koffiepads & theezakjes – Koffiedrab en koffiefilters horen bij het GFT+E. Dit is namelijk composteerbaar. Spoel koffiedrab nooit door de gootsteen of het toilet, dit kan namelijk verstoppingen veroorzaken. Koffiepads en theezakjes mogen vanaf 1 januari ook bij het GFT+E afval.

Hoe krijg je grote hortensia?

Heb of wil je een grote hortensia, dan is alleen het wegknippen van uitgebloeide bloemen voldoende, gedurende het bloeiseizoen vanaf ongeveer april en mei tot en met augustus en september. Lees ook de informatie bij pluimhortensia snoeien.

Hoe krijg je hortensia paars?

Hoe je dit doet? Voeg wat aluminiumsulfaat toe. In sommige tuincentra kun je zelfs zogeheten ‘hortensiablauwmaker’ kopen. Door de grond minder zuur te maken, worden de blaadjes van de hortensia juist roze.

Wat doet cafeïne met planten?

Cafeïne is het meestgebruikte oppeppende legale stofjes ter wereld. Lees hier wat de effecten zijn en waarom koffie zo populair is. Wat is cafeïne? Cafeïne (ook wel coffeïne) zit in koffiebonen, thee, mate guaraná en cacaobonen. Cafeïne als zuivere stof is een wit poeder met een bittere smaak.

 • De stof heeft een stimulerende werking en geeft je meer energie.
 • Vaak wordt cafeïne toegevoegd aan pre-workouts, fatburners of aan energiedrankjes,
 • Cafeïne zit in planten zoals de koffieboon en in thee (in de vorm van theïne) maar kan ook synthetisch gemaakt worden.
 • Beide vormen hebben een vergelijkbare werking in het lichaam.

Planten gebruiken cafeïne als verdedigingsmechanisme Dit wist je waarschijnlijk niet, maar cafeïne als verdediging tegen insectenvraat. Cafeïne verlamt bepaalde insecten die de plant proberen te eten. Verder voorkomt de cafeïne in afgevallen bladeren dat er te veel andere planten rond de plant kunnen groeien. Wat zijn goede cafeïnevrije alternatieven? Cafeïnevrije koffie, kruidenthee en cafeïnevrije cola zijn goede vervangers voor mensen die liever minder van dit stofje willen nemen. Een kopje cafeïnevrije koffie is overigens niet helemaal cafeïnevrij. Het bevat gemiddeld 3 milligram cafeïne.

 • In koffievervangers, zoals Bambu, zit helemaal geen cafeïne.
 • De werking en effecten van cafeïne Cafeïne krijg je binnen via je voeding, vocht of supplementen en wordt vervolgens vrij snel opgenomen door je maag-darmkanaal.
 • Cafeïne wordt omgezet door de lever in drie stofjes: paraxanthine, theophylline, and theobromine,

Deze stofjes hebben alle drie een effect op je hersenen. Het belangrijkste effect ontstaat doordat cafeïne de plek inneemt van de adenosine-receptoren, waardoor adenosine minder toegang krijgt om zich te binden. Cafeïne zit dus eigenlijk in de weg. Door deze binding vinden er andere reacties in je lichaam plaats dan normaal.

Zo worden de neurotransmitters/hormonen norepinephrine, dopamine en serotonine in de hersenen uitgescheiden. Dit kan de mogelijke effecten op bijvoorbeeld alertheid, gedrag en slaap verklaren. Hoelang duurt het voordat koffie in- en uitwerkt? Cafeïne wordt opgenomen via de maag en het duurt vaak zo’n 45 minuten voordat het volledig opgenomen is.

De waardes van de stof in het bloed pieken ongeveer tussen de 30-60 minuten na inname, afhankelijk van de aanleg van het individu en het type product (vloeistof, capsule, kauwgom, etc). Voor mensen die regelmatig koffie drinken zal het effect pas rond de 45-60 minuten na inname plaatsvinden.

De halfwaardetijd van cafeïne ligt tussen de 2,7 en 9,9 uren. Er bestaat een aardig verschil in werking tussen mensen door fysieke en omgevingsfactoren zoals zwangerschap, overgewicht, anticonceptie, roken en lengte. Dit betekent dat het voor sommigen uren kan duren voordat het effect van cafeïne afgenomen is.

Houd er dus rekening mee als je gevoelig bent voor dit product en daardoor lastiger in slaap valt. Je kunt dan beter niet na 12 uur ‘s middags nog een cafeïnehoudend drankje nemen. Hoe komt het dat cafeïne je slaap beïnvloedt? In de avonduren word je slaperig omdat het stofje adenosine zich bindt aan de receptoren in het lichaam die je slaperig maken. Is cafeïne verslavend? Het is niet bewezen dat langdurige cafeïne-inname tot verslaving leidt. De belangrijkste reden is dat er weinig tot niet sprake is van een geestelijke of lichamelijke afhankelijkheid. Regelmatig gebruik van grote hoeveelheden koffie kan wel zorgen voor een reeks symptomen zoals rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, opwinding, spiertrillingen, slapeloosheid, hoofdpijn, toegenomen urineafscheiding, zintuigstoornissen (tinnitus), cardiovasculaire stoornissen (tachycardie, aritmie) en maag- en darmklachten (misselijkheid, braken, diarree).

See also:  Welke Netflix Abonnementen Zijn Er?

Er zijn daarbij grote individuele verschillen in de gevoeligheid voor cafeïne. Is cafeïne een vochtafdrijver? Vaak wordt gedacht dat dranken met cafeïne vochtafdrijvend werken. Dat is niet zo. Dranken met cafeïne leveren gewoon vocht aan het lichaam. Het middeltje zorgt er alleen voor dat het vocht het lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert.

Zo zorgt cafeïne ervoor dat je eerder naar de wc moet. Er verlaat dus niet méér vocht het lichaam. Is cafeïne echt een vetverbrander? Vaak wordt het stofje gepromoot als een effectieve vetverbrander. De twee belangrijkste redenen zijn:

 • een verhoogde verbranding door een hogere lichaamswarmte: hoe hoger je lichaamstemperatuur des te meer calorieën je lichaam verbrandt.
 • verder lijkt cafeïneafgifte het gebruik van vetzuren in het lichaam te verhogen waardoor deze meer als energiebron gebruikt worden. Verder is er aanleiding om aan te nemen dat cafeïne een positieve invloed heeft op de eiwitsynthese in spiercellen. Is cafeïne nu de manier om je kilo’s kwijt te raken? Nee. Onderzoek laat zien dat toediening van cafeïne niet leidt tot gewichtsverlies op de lange termijn. Vet verbranden en afvallen doe je door een goed plan op te stellen met voldoende beweging en het aanpassen van je eetgewoontes.

Betere sportprestaties door cafeïne? Het effect van het stofje verschilt voor kracht- en duursporters. Hieronder wordt het effect per type sport apart besproken. Effect op duurprestaties Onderzoek laat zien dat de inname van dit opwekkende middel mogelijk leidt tot betere duurprestaties.

 • Een inname van 3-6mg/kg lijkt de sweet spot te zijn voor betere duurprestaties,
 • Effect op teamsporten en korte inspanningen Verder lijkt dit opwekkende middel ook een positief effect te kunnen hebben voor hoog intensieve (team)sporten zoals voetbal en rugby waarbij je korte sprintjes lang moet volhouden.

Effect op krachttraining Over het effect van cafeïne op krachtprestaties is minder bekend en er bestaat vooralsnog geen volledige consensus. Het vermoeden is dat cafeïne mogelijk wel een positief effect heeft op de kracht bij oefeningen met het onderlijf.

 • Denk hierbij aan oefeningen zoals de squat of deadlift,
 • Het effect op oefeningen voor het bovenlijf lijkt niet tot weinig aanwezig te zijn.
 • Een mogelijke verklaring hiervoor is dat oefeningen voor het onderlijf mogelijk meer mentale kracht kosten en cafeïnegebruik daarom meer krachttoename oplevert.
 • Ook omdat je je er opgewekter door voelt.

Het gaat dan vooral om de perceptie van de oefening en de prestatie. Hoeveel moet je nemen voor sportprestaties? Aangeraden wordt om 30 tot 60 minuten voor een sportprestatie een cafeïnepil te nemen. Een inname van 3-6mg/kg lijkt de sweet-spot te zijn voor betere duur- of krachtsportpretsaties.

 • Als je nooit koffie of drinkt raden we een om te starten met 3mg/kg, zodat je lichaam eraan kan wennen.
 • Let er wel op dat je dit niet doet op een wedstrijddag, maar eerst in een wedstrijdtraining zodat je weet of je er positief of negatief op reageert.
 • Wat is de verklaring voor de prestatieverbetering dankzij cafeïne? Er worden verschillende redenen gegeven voor de prestatieverbeterende werking van cafeïne.

De belangrijkste is dat het de vermoeidheid tegengaat omdat het de adenosineopname deels remt. Een andere verklaring is de verhoogde afgifte van adrenaline en dopamine, wat energie geeft en pijn remt, Een derde verklaring is dat cafeïne de energievoorziening van een sportprestatie beïnvloedt. Is cafeïne doping? Het opwekkende stofje stond tot januari 2004 op de dopinglijst. Het Internationaal Olympisch Comité had een grenswaarde van 12 μg/ml vastgesteld, boven die waarde werd een urinemonster als positief beoordeeld. In de praktijk bleek het niet goed mogelijk om ‘sociaal’ gebruik van cafeïne in bijvoorbeeld koffie te onderscheiden van doelbewust prestatieverhogend gebruik.

 • Daarom staat cafeïne sinds 2004 niet meer op de dopinglijst.
 • De waardes worden nog wel altijd in de gaten gehouden om misbruik ervan te monitoren.
 • Wordt het effect van een pre-workout zoals een cafeïnepil minder als je veel koffie drink? Er is enige sprake van tolerantie van cafeïne, maar dit neemt niet het prestatieverbeterende effect weg.

De mate waarin het effect afneemt is relatief aan de hoeveelheid cafeïne die je normaal neemt, los van je sportprestatie. De indeling is als volgt:

 1. Als je een beetje koffie drinkt (~1-2 mg/kg/cafeïne per dag (50-150 mg voor vrouwen, 75-200 mg voor mannen, wat gelijk staat aan 1 tot 3 koppen koffie), zul je weinig merken van de tolerantie.
 2. Als je regelmatig koffie drinkt (3 mg/kg/cafeïne per dag of 4 of meer koppen koffie per dag) dan zul je zeker nog een prestatieverbeterend effect merken van een inname van 5-6mg/kg cafeïne voor het sporten. Echter is het effect wel minder dan bij iemand die minder koffie drinkt.

De tolerantie lijkt groter te zijn bij duursporten dan bij krachtsporten. Verder is het sporters die al veel cafeïne gebruiken aan te raden om voorzichtig om te gaan met een grote dosis cafeïne. De kans op bijwerkingen als een verhoogde hartslag, angst, slaapproblemen en maag-darmproblemen zijn groter door een verhoogde inname. Negatieve effecten van cafeïne

 • Het is een stimulerend middel en zorgt voor een vernauwing van de bloedvaten. Mensen met een hoge bloeddruk wordt daarom ook afgeraden om veel cafeïnerijke producten te consumeren. Mensen met hart- en vaatziekten wordt afgeraden om supplementen met cafeïne te nemen. Overleg dit eerst met je specialist of huisarts.
 • Cafeïne in de middag of avonduren zorgt er bij sommigen voor dat ze minder snel in slaap vallen.
 • Wie regelmatig te veel cafeïne binnenkrijgt, kan last krijgen van rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Te veel veel van dit opwekkende middel kan het ook moeilijk maken om in slaap te vallen.

Wat is te veel? Dit verschilt sterk per persoon. Niet iedereen is even gevoelig voor de werking van cafeïne. Gemiddeld krijgt een volwassen Nederlandse man ongeveer 600 milligram cafeïne binnen per dag, en een Nederlandse vrouw zo’n 500 milligram. De meeste gezonde volwassenen krijgen daarvan geen klachten.

Andere richtlijnen voor mensen met het prikkelbare darmsyndroom Bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) kan cafeïne de darmklachten erger maken. Het is aan te raden met de huisarts of diëtist te overleggen als de klachten blijven bestaan, ook als je geen koffie meer drinkt. Hoe zit het met koffie en cafeïne als je zwanger bent? Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, krijgen het advies geen cafeïnerijke producten te nemen, of het gebruik ervan sterk te beperken tot minder dan 200 milligram cafeïne per dag.

Hierbij is rekening gehouden met een gemiddeld gebruik van andere bronnen van cafeïne, zoals thee en frisdrank. Hoeveel cafeïne is voor kinderen veilig? Voor kinderen is het advies om maximaal 2,5 milligram cafeïne/kilogram lichaamsgewicht te consumeren per dag.

Kinderen vormen een risicogroep omdat de ontwikkeling van het zenuwstelsel door een overmaat aan cafeïne kan worden aangetast. Op basis hiervan is het gebruik van cafeïnerijke producten door kinderen af te raden. Adolescenten wordt aangeraden maximaal één cafeïnerijk product per dag te nemen. In pijnstillers zit soms ook cafeïne Soms wordt cafeïne toegevoegd aan pijnstillers zoals paracetamol voor een mogelijke versterking van het pijnstillende effect en een verlengde werking.

Lees bij gebruik van pijnstillers dus eerst de verpakking om te checken hoeveel (extra) je van dit stofje je daardoor binnenkrijgt. referenties Harland, B.F. (2000). Caffeine and nutrition. Nutrition, 16 (7), 522-526. Graham, T.E. (2001). Caffeine and exercise.

 1. Sports medicine, 31 (11), 785-807.
 2. Tang-Liu, D.D., Williams, R.L., & Riegelman, S. (1983).
 3. Disposition of caffeine and its metabolites in man.
 4. Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics, 224 (1), 180-185.
 5. Graham, T.E., & Spriet, L.L. (1995).
 6. Metabolic, catecholamine, and exercise performance responses to various doses of caffeine.

Journal of applied physiology, 78 (3), 867-874. Nawrot, P., Jordan, S., Eastwood, J., Rotstein, J., Hugenholtz, A., & Feeley, M. (2003). Effects of caffeine on human health. Food Additives & Contaminants, 20 (1), 1-30. Fredholm, B.B., Bättig, K., Holmén, J., Nehlig, A., & Zvartau, E.E.

(1999). Actions of caffeine in the brain with special reference to factors that contribute to its widespread use. Pharmacological reviews, 51 (1), 83-133. Bonati, M., Latini, R., Galletti, F., Young, J.F., Tognoni, G., & Garattini, S. (1982). Caffeine disposition after oral doses. Clinical Pharmacology & Therapeutics, 32 (1), 98-106.

Conway, K.J., Orr, R., & Stannard, S.R. (2003). Effect of a divided caffeine dose on endurance cycling performance, postexercise urinary caffeine concentration, and plasma paraxanthine. Journal of Applied Physiology, 94 (4), 1557-1562. Cox, G.R., Desbrow, B., Montgomery, P.G., Anderson, M.E., Bruce, C.R., Macrides, T.A., & Burke, L.M.

(2002). Effect of different protocols of caffeine intake on metabolism and endurance performance. Journal of Applied Physiology, 93 (3), 990-999. Blanchard, J., & Sawers, S.J.A. (1983). The absolute bioavailability of caffeine in man. European journal of clinical pharmacology, 24 (1), 93-98. Institute of Medicine Staff, & Institute of Medicine (US).

Committee on Military Nutrition Research. (2001). Caffeine for the sustainment of mental task performance: Formulations for military operations, Jeukendrup, A.E., & Randell, R. (2011). Fat burners: nutrition supplements that increase fat metabolism. Obesity reviews, 12 (10), 841-851.

 • Diepvens, K., Westerterp, K.R., & Westerterp-Plantenga, M.S. (2007).
 • Obesity and thermogenesis related to the consumption of caffeine, ephedrine, capsaicin, and green tea.
 • American journal of physiology-Regulatory, integrative and comparative physiology, 292 (1), R77-R85.
 • Astrup, A., Breum, L., Toubro, S., Hein, P., & Quaade, F.

(1992). The effect and safety of an ephedrine/caffeine compound compared to ephedrine, caffeine and placebo in obese subjects on an energy restricted diet. A double blind trial. International journal of obesity and related metabolic disorders: journal of the International Association for the Study of Obesity, 16 (4), 269-277.

Campbell, B., Wilborn, C., La Bounty, P., Taylor, L., Nelson, M.T., Greenwood, M., & Schmitz, S. (2013). International Society of Sports Nutrition position stand: energy drinks, Journal of the International Society of Sports Nutrition, 10 (1), 1. Richardson, D.L., & Clarke, N.D. (2016). Effect of coffee and caffeine ingestion on resistance exercise performance.

Journal of strength and conditioning research, 30 (10), 2892-2900. Da Silva, V.L., Messias, F.R., Zanchi, N.E., Gerlinger-Romero, F., Duncan, M.J., & Guimarães-Ferreira, L. (2015). Effects of acute caffeine ingestion on resistance training performance and perceptual responses during repeated sets to failure.

See also:  Wie Viel Gewicht Verliert Fleisch Beim Braten?

J Sports Med Phys Fit, 55 (5), 383-9. Timmins, T.D., & Saunders, D.H. (2014). Effect of caffeine ingestion on maximal voluntary contraction strength in upper-and lower-body muscle groups. The Journal of Strength & Conditioning Research, 28 (11), 3239-3244. Fett, C.A., Aquino, N.M., Schantz, J.J., Brandao, C.F., & Fett, W.C.

(2018). Performance of muscle strength and fatigue tolerance in young trained women supplemented with caffeine. The Journal of sports medicine and physical fitness, 58 (3), 249-255. Goldstein, E.R., Ziegenfuss, T., Kalman, D., Kreider, R., Campbell, B., Wilborn, C., & Wildman, R.

2010). International society of sports nutrition position stand: caffeine and performance. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 7 (1), 5. Grossman, A., & Sutton, J.R. (1985). Endorphins: what are they? How are they measured? What is their role in exercise?. Medicine and science in sports and exercise, 17 (1), 74-81.

Laurent, D., Schneider, K.E., Prusaczyk, W.K., Franklin, C., Vogel, S.M., Krssak, M., & Shulman, G.I. (2000). Effects of caffeine on muscle glycogen utilization and the neuroendocrine axis during exercise. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 85 (6), 2170-2175.

 1. Ivy, J.L., Costill, D.L., Fink, W.J., & Lower, R.W. (1979).
 2. Influence of caffeine and carbohydrate feedings on endurance performance.
 3. Pulse, 1620 (16.18), 1693.
 4. Erickson, M.A., Schwarzkopf, R.J., & McKenzie, R.D. (1987).
 5. Effects of caffeine, fructose, and glucose ingestion on muscle glycogen utilization during exercise.

Medicine and science in sports and exercise, 19 (6), 579-583. Spriet, L.L., MacLean, D.A., Dyck, D.J., Hultman, E., Cederblad, G., & Graham, T.E. (1992). Caffeine ingestion and muscle metabolism during prolonged exercise in humans. American Journal of Physiology-Endocrinology And Metabolism, 262 (6), E891-E898.

 • Essig, D., Costill, D.L., & Van Handel, P.J. (1980).
 • Effects of caffeine ingestion on utilization of muscle glycogen and lipid during leg ergometer cycling.
 • International Journal of Sports Medicine, 1 (02), 86-90.
 • Spriet, L.L., MacLean, D.A., Dyck, D.J., Hultman, E., Cederblad, G., & Graham, T.E. (1992).

Caffeine ingestion and muscle metabolism during prolonged exercise in humans. American Journal of Physiology-Endocrinology And Metabolism, 262 (6), E891-E898. www.fit.nl

Is koffiedik goed voor fruitbomen?

Koffiedrab in de tuin – Koffiedrab is goed voor de planten en het verrijkt je tuinaarde, zowel op kort als op lang termijn. Fruitbomen schijnen door het gebruik van koffiedrab een betere oogst te geven. Verder hebben katten een hekel aan koffiedrab, dus het voorkomt kattenkak in je tuin.

 • Je kan koffiedrab ook gebruiken als mierenverjager.
 • Gooi wat koffiedrab bij de ingang van mierennesten en de mieren zoeken uiteindelijk een andere woning.
 • Slakken in je tuin, ook hier brengt koffieprut uitkomst.
 • Slakken hebben een hekel aan koffiedrab en laten de planten waar je dit om heen hebt gestrooid met rust.

Wel geregeld vernieuwen. En als laatste: koffiedrab helpt ook tegen bladluizen.

Welke planten houden niet van compost?

Compost is in principe voor elke plant te gebruiken.

Kan koffiedik door de gootsteen?

Koffiedik – Koffiedik – oftewel het drab van gemalen koffie – uit bijvoorbeeld het koffiefilter of de uitklopbak van je espressoapparaat is zo weggespoeld door je gootsteen, maar helaas zorgt het voor meer schade dan je misschien denkt. In combinatie met water kan het namelijk gaan klonteren en voor verstopping zorgen in de riolering.

Gooi de restanten daarom altijd in de juiste afvalbak en verwijder vóór het schoonspoelen eerst zo veel mogelijk koffieresten met keukenpapier. Overigens wordt er wel eens aangeraden om juist koffiedik door je gootsteen te spoelen, omdat het vetresten in de afvoer juist zou oplossen. Dit is echter een fabeltje.

Sterker nog, Milieu Centraal raadt het sterk af, om de volgende reden: ‘Koffiedik zorgt voor extra slib en vergroot juist de kans op verstoppingen’. Tip: Je kunt koffiedik ook gebruiken om je tuin te bemesten. Welke Planten Houden Niet Van Koffiedik Welke Planten Houden Niet Van Koffiedik Lees hier hoe je een borrelende afvoer verhelpt en voorkomt! Borrelende afvoer? Zo verhelp én voorkom je het!

Is koffie goed voor compost?

Dus in die zin is koffieprut een langzame meststof. Koffieprut is met een pH van 6,2 licht zuur. U kunt de koffieprut dus rustig op de composthoop gooien, maar ook direct in de tuin verwerken.

Is koffiedik goed voor geraniums?

Voeding – Omdat de groei en bloei veel energie vraagt van geranium geef je behalve water ook regelmatig plantenvoeding. Het houdt de plant gezond en sterk. Het resultaat is een rijke en lange bloei. Je kunt kiezen voor vloeibare plantenvoeding die je eens per 2 weken aan het gietwater toevoegt of voor langwerkende voedingskegels.

Hebben slakken een hekel aan koffiedik?

Tegen slakken in de tuin – Koffiedik heeft als bijkomend voordeel dat de cafeïne erin slakken weert, Dit werkt namelijk als een soort zenuwgif, maar wel alleen in vrij hoge concentraties.

Is koffiedik goed voor fruitbomen?

Koffiedrab in de tuin – Koffiedrab is goed voor de planten en het verrijkt je tuinaarde, zowel op kort als op lang termijn. Fruitbomen schijnen door het gebruik van koffiedrab een betere oogst te geven. Verder hebben katten een hekel aan koffiedrab, dus het voorkomt kattenkak in je tuin.

Je kan koffiedrab ook gebruiken als mierenverjager. Gooi wat koffiedrab bij de ingang van mierennesten en de mieren zoeken uiteindelijk een andere woning. Slakken in je tuin, ook hier brengt koffieprut uitkomst. Slakken hebben een hekel aan koffiedrab en laten de planten waar je dit om heen hebt gestrooid met rust.

Wel geregeld vernieuwen. En als laatste: koffiedrab helpt ook tegen bladluizen.

Wat doet cafeïne met planten?

Cafeïne is het meestgebruikte oppeppende legale stofjes ter wereld. Lees hier wat de effecten zijn en waarom koffie zo populair is. Wat is cafeïne? Cafeïne (ook wel coffeïne) zit in koffiebonen, thee, mate guaraná en cacaobonen. Cafeïne als zuivere stof is een wit poeder met een bittere smaak.

De stof heeft een stimulerende werking en geeft je meer energie. Vaak wordt cafeïne toegevoegd aan pre-workouts, fatburners of aan energiedrankjes, Cafeïne zit in planten zoals de koffieboon en in thee (in de vorm van theïne) maar kan ook synthetisch gemaakt worden. Beide vormen hebben een vergelijkbare werking in het lichaam.

Planten gebruiken cafeïne als verdedigingsmechanisme Dit wist je waarschijnlijk niet, maar cafeïne als verdediging tegen insectenvraat. Cafeïne verlamt bepaalde insecten die de plant proberen te eten. Verder voorkomt de cafeïne in afgevallen bladeren dat er te veel andere planten rond de plant kunnen groeien. Wat zijn goede cafeïnevrije alternatieven? Cafeïnevrije koffie, kruidenthee en cafeïnevrije cola zijn goede vervangers voor mensen die liever minder van dit stofje willen nemen. Een kopje cafeïnevrije koffie is overigens niet helemaal cafeïnevrij. Het bevat gemiddeld 3 milligram cafeïne.

In koffievervangers, zoals Bambu, zit helemaal geen cafeïne. De werking en effecten van cafeïne Cafeïne krijg je binnen via je voeding, vocht of supplementen en wordt vervolgens vrij snel opgenomen door je maag-darmkanaal. Cafeïne wordt omgezet door de lever in drie stofjes: paraxanthine, theophylline, and theobromine,

Deze stofjes hebben alle drie een effect op je hersenen. Het belangrijkste effect ontstaat doordat cafeïne de plek inneemt van de adenosine-receptoren, waardoor adenosine minder toegang krijgt om zich te binden. Cafeïne zit dus eigenlijk in de weg. Door deze binding vinden er andere reacties in je lichaam plaats dan normaal.

 1. Zo worden de neurotransmitters/hormonen norepinephrine, dopamine en serotonine in de hersenen uitgescheiden.
 2. Dit kan de mogelijke effecten op bijvoorbeeld alertheid, gedrag en slaap verklaren.
 3. Hoelang duurt het voordat koffie in- en uitwerkt? Cafeïne wordt opgenomen via de maag en het duurt vaak zo’n 45 minuten voordat het volledig opgenomen is.

De waardes van de stof in het bloed pieken ongeveer tussen de 30-60 minuten na inname, afhankelijk van de aanleg van het individu en het type product (vloeistof, capsule, kauwgom, etc). Voor mensen die regelmatig koffie drinken zal het effect pas rond de 45-60 minuten na inname plaatsvinden.

 1. De halfwaardetijd van cafeïne ligt tussen de 2,7 en 9,9 uren.
 2. Er bestaat een aardig verschil in werking tussen mensen door fysieke en omgevingsfactoren zoals zwangerschap, overgewicht, anticonceptie, roken en lengte.
 3. Dit betekent dat het voor sommigen uren kan duren voordat het effect van cafeïne afgenomen is.

Houd er dus rekening mee als je gevoelig bent voor dit product en daardoor lastiger in slaap valt. Je kunt dan beter niet na 12 uur ‘s middags nog een cafeïnehoudend drankje nemen. Hoe komt het dat cafeïne je slaap beïnvloedt? In de avonduren word je slaperig omdat het stofje adenosine zich bindt aan de receptoren in het lichaam die je slaperig maken. Is cafeïne verslavend? Het is niet bewezen dat langdurige cafeïne-inname tot verslaving leidt. De belangrijkste reden is dat er weinig tot niet sprake is van een geestelijke of lichamelijke afhankelijkheid. Regelmatig gebruik van grote hoeveelheden koffie kan wel zorgen voor een reeks symptomen zoals rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, opwinding, spiertrillingen, slapeloosheid, hoofdpijn, toegenomen urineafscheiding, zintuigstoornissen (tinnitus), cardiovasculaire stoornissen (tachycardie, aritmie) en maag- en darmklachten (misselijkheid, braken, diarree).

 1. Er zijn daarbij grote individuele verschillen in de gevoeligheid voor cafeïne.
 2. Is cafeïne een vochtafdrijver? Vaak wordt gedacht dat dranken met cafeïne vochtafdrijvend werken.
 3. Dat is niet zo.
 4. Dranken met cafeïne leveren gewoon vocht aan het lichaam.
 5. Het middeltje zorgt er alleen voor dat het vocht het lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert.

Zo zorgt cafeïne ervoor dat je eerder naar de wc moet. Er verlaat dus niet méér vocht het lichaam. Is cafeïne echt een vetverbrander? Vaak wordt het stofje gepromoot als een effectieve vetverbrander. De twee belangrijkste redenen zijn:

 • een verhoogde verbranding door een hogere lichaamswarmte: hoe hoger je lichaamstemperatuur des te meer calorieën je lichaam verbrandt.
 • verder lijkt cafeïneafgifte het gebruik van vetzuren in het lichaam te verhogen waardoor deze meer als energiebron gebruikt worden. Verder is er aanleiding om aan te nemen dat cafeïne een positieve invloed heeft op de eiwitsynthese in spiercellen. Is cafeïne nu de manier om je kilo’s kwijt te raken? Nee. Onderzoek laat zien dat toediening van cafeïne niet leidt tot gewichtsverlies op de lange termijn. Vet verbranden en afvallen doe je door een goed plan op te stellen met voldoende beweging en het aanpassen van je eetgewoontes.

Betere sportprestaties door cafeïne? Het effect van het stofje verschilt voor kracht- en duursporters. Hieronder wordt het effect per type sport apart besproken. Effect op duurprestaties Onderzoek laat zien dat de inname van dit opwekkende middel mogelijk leidt tot betere duurprestaties.

 • Een inname van 3-6mg/kg lijkt de sweet spot te zijn voor betere duurprestaties,
 • Effect op teamsporten en korte inspanningen Verder lijkt dit opwekkende middel ook een positief effect te kunnen hebben voor hoog intensieve (team)sporten zoals voetbal en rugby waarbij je korte sprintjes lang moet volhouden.
See also:  Wieviel Geld Darf Man Steuerfrei Auf Dem Girokonto Haben?

Effect op krachttraining Over het effect van cafeïne op krachtprestaties is minder bekend en er bestaat vooralsnog geen volledige consensus. Het vermoeden is dat cafeïne mogelijk wel een positief effect heeft op de kracht bij oefeningen met het onderlijf.

 1. Denk hierbij aan oefeningen zoals de squat of deadlift,
 2. Het effect op oefeningen voor het bovenlijf lijkt niet tot weinig aanwezig te zijn.
 3. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat oefeningen voor het onderlijf mogelijk meer mentale kracht kosten en cafeïnegebruik daarom meer krachttoename oplevert.
 4. Ook omdat je je er opgewekter door voelt.

Het gaat dan vooral om de perceptie van de oefening en de prestatie. Hoeveel moet je nemen voor sportprestaties? Aangeraden wordt om 30 tot 60 minuten voor een sportprestatie een cafeïnepil te nemen. Een inname van 3-6mg/kg lijkt de sweet-spot te zijn voor betere duur- of krachtsportpretsaties.

Als je nooit koffie of drinkt raden we een om te starten met 3mg/kg, zodat je lichaam eraan kan wennen. Let er wel op dat je dit niet doet op een wedstrijddag, maar eerst in een wedstrijdtraining zodat je weet of je er positief of negatief op reageert. Wat is de verklaring voor de prestatieverbetering dankzij cafeïne? Er worden verschillende redenen gegeven voor de prestatieverbeterende werking van cafeïne.

De belangrijkste is dat het de vermoeidheid tegengaat omdat het de adenosineopname deels remt. Een andere verklaring is de verhoogde afgifte van adrenaline en dopamine, wat energie geeft en pijn remt, Een derde verklaring is dat cafeïne de energievoorziening van een sportprestatie beïnvloedt. Is cafeïne doping? Het opwekkende stofje stond tot januari 2004 op de dopinglijst. Het Internationaal Olympisch Comité had een grenswaarde van 12 μg/ml vastgesteld, boven die waarde werd een urinemonster als positief beoordeeld. In de praktijk bleek het niet goed mogelijk om ‘sociaal’ gebruik van cafeïne in bijvoorbeeld koffie te onderscheiden van doelbewust prestatieverhogend gebruik.

 1. Daarom staat cafeïne sinds 2004 niet meer op de dopinglijst.
 2. De waardes worden nog wel altijd in de gaten gehouden om misbruik ervan te monitoren.
 3. Wordt het effect van een pre-workout zoals een cafeïnepil minder als je veel koffie drink? Er is enige sprake van tolerantie van cafeïne, maar dit neemt niet het prestatieverbeterende effect weg.

De mate waarin het effect afneemt is relatief aan de hoeveelheid cafeïne die je normaal neemt, los van je sportprestatie. De indeling is als volgt:

 1. Als je een beetje koffie drinkt (~1-2 mg/kg/cafeïne per dag (50-150 mg voor vrouwen, 75-200 mg voor mannen, wat gelijk staat aan 1 tot 3 koppen koffie), zul je weinig merken van de tolerantie.
 2. Als je regelmatig koffie drinkt (3 mg/kg/cafeïne per dag of 4 of meer koppen koffie per dag) dan zul je zeker nog een prestatieverbeterend effect merken van een inname van 5-6mg/kg cafeïne voor het sporten. Echter is het effect wel minder dan bij iemand die minder koffie drinkt.

De tolerantie lijkt groter te zijn bij duursporten dan bij krachtsporten. Verder is het sporters die al veel cafeïne gebruiken aan te raden om voorzichtig om te gaan met een grote dosis cafeïne. De kans op bijwerkingen als een verhoogde hartslag, angst, slaapproblemen en maag-darmproblemen zijn groter door een verhoogde inname. Negatieve effecten van cafeïne

 • Het is een stimulerend middel en zorgt voor een vernauwing van de bloedvaten. Mensen met een hoge bloeddruk wordt daarom ook afgeraden om veel cafeïnerijke producten te consumeren. Mensen met hart- en vaatziekten wordt afgeraden om supplementen met cafeïne te nemen. Overleg dit eerst met je specialist of huisarts.
 • Cafeïne in de middag of avonduren zorgt er bij sommigen voor dat ze minder snel in slaap vallen.
 • Wie regelmatig te veel cafeïne binnenkrijgt, kan last krijgen van rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Te veel veel van dit opwekkende middel kan het ook moeilijk maken om in slaap te vallen.

Wat is te veel? Dit verschilt sterk per persoon. Niet iedereen is even gevoelig voor de werking van cafeïne. Gemiddeld krijgt een volwassen Nederlandse man ongeveer 600 milligram cafeïne binnen per dag, en een Nederlandse vrouw zo’n 500 milligram. De meeste gezonde volwassenen krijgen daarvan geen klachten.

 1. Andere richtlijnen voor mensen met het prikkelbare darmsyndroom Bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) kan cafeïne de darmklachten erger maken.
 2. Het is aan te raden met de huisarts of diëtist te overleggen als de klachten blijven bestaan, ook als je geen koffie meer drinkt.
 3. Hoe zit het met koffie en cafeïne als je zwanger bent? Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, krijgen het advies geen cafeïnerijke producten te nemen, of het gebruik ervan sterk te beperken tot minder dan 200 milligram cafeïne per dag.

Hierbij is rekening gehouden met een gemiddeld gebruik van andere bronnen van cafeïne, zoals thee en frisdrank. Hoeveel cafeïne is voor kinderen veilig? Voor kinderen is het advies om maximaal 2,5 milligram cafeïne/kilogram lichaamsgewicht te consumeren per dag.

Kinderen vormen een risicogroep omdat de ontwikkeling van het zenuwstelsel door een overmaat aan cafeïne kan worden aangetast. Op basis hiervan is het gebruik van cafeïnerijke producten door kinderen af te raden. Adolescenten wordt aangeraden maximaal één cafeïnerijk product per dag te nemen. In pijnstillers zit soms ook cafeïne Soms wordt cafeïne toegevoegd aan pijnstillers zoals paracetamol voor een mogelijke versterking van het pijnstillende effect en een verlengde werking.

Lees bij gebruik van pijnstillers dus eerst de verpakking om te checken hoeveel (extra) je van dit stofje je daardoor binnenkrijgt. referenties Harland, B.F. (2000). Caffeine and nutrition. Nutrition, 16 (7), 522-526. Graham, T.E. (2001). Caffeine and exercise.

Sports medicine, 31 (11), 785-807. Tang-Liu, D.D., Williams, R.L., & Riegelman, S. (1983). Disposition of caffeine and its metabolites in man. Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics, 224 (1), 180-185. Graham, T.E., & Spriet, L.L. (1995). Metabolic, catecholamine, and exercise performance responses to various doses of caffeine.

Journal of applied physiology, 78 (3), 867-874. Nawrot, P., Jordan, S., Eastwood, J., Rotstein, J., Hugenholtz, A., & Feeley, M. (2003). Effects of caffeine on human health. Food Additives & Contaminants, 20 (1), 1-30. Fredholm, B.B., Bättig, K., Holmén, J., Nehlig, A., & Zvartau, E.E.

1999). Actions of caffeine in the brain with special reference to factors that contribute to its widespread use. Pharmacological reviews, 51 (1), 83-133. Bonati, M., Latini, R., Galletti, F., Young, J.F., Tognoni, G., & Garattini, S. (1982). Caffeine disposition after oral doses. Clinical Pharmacology & Therapeutics, 32 (1), 98-106.

Conway, K.J., Orr, R., & Stannard, S.R. (2003). Effect of a divided caffeine dose on endurance cycling performance, postexercise urinary caffeine concentration, and plasma paraxanthine. Journal of Applied Physiology, 94 (4), 1557-1562. Cox, G.R., Desbrow, B., Montgomery, P.G., Anderson, M.E., Bruce, C.R., Macrides, T.A., & Burke, L.M.

 • 2002). Effect of different protocols of caffeine intake on metabolism and endurance performance.
 • Journal of Applied Physiology, 93 (3), 990-999.
 • Blanchard, J., & Sawers, S.J.A. (1983).
 • The absolute bioavailability of caffeine in man.
 • European journal of clinical pharmacology, 24 (1), 93-98.
 • Institute of Medicine Staff, & Institute of Medicine (US).

Committee on Military Nutrition Research. (2001). Caffeine for the sustainment of mental task performance: Formulations for military operations, Jeukendrup, A.E., & Randell, R. (2011). Fat burners: nutrition supplements that increase fat metabolism. Obesity reviews, 12 (10), 841-851.

Diepvens, K., Westerterp, K.R., & Westerterp-Plantenga, M.S. (2007). Obesity and thermogenesis related to the consumption of caffeine, ephedrine, capsaicin, and green tea. American journal of physiology-Regulatory, integrative and comparative physiology, 292 (1), R77-R85. Astrup, A., Breum, L., Toubro, S., Hein, P., & Quaade, F.

(1992). The effect and safety of an ephedrine/caffeine compound compared to ephedrine, caffeine and placebo in obese subjects on an energy restricted diet. A double blind trial. International journal of obesity and related metabolic disorders: journal of the International Association for the Study of Obesity, 16 (4), 269-277.

Campbell, B., Wilborn, C., La Bounty, P., Taylor, L., Nelson, M.T., Greenwood, M., & Schmitz, S. (2013). International Society of Sports Nutrition position stand: energy drinks, Journal of the International Society of Sports Nutrition, 10 (1), 1. Richardson, D.L., & Clarke, N.D. (2016). Effect of coffee and caffeine ingestion on resistance exercise performance.

Journal of strength and conditioning research, 30 (10), 2892-2900. Da Silva, V.L., Messias, F.R., Zanchi, N.E., Gerlinger-Romero, F., Duncan, M.J., & Guimarães-Ferreira, L. (2015). Effects of acute caffeine ingestion on resistance training performance and perceptual responses during repeated sets to failure.

J Sports Med Phys Fit, 55 (5), 383-9. Timmins, T.D., & Saunders, D.H. (2014). Effect of caffeine ingestion on maximal voluntary contraction strength in upper-and lower-body muscle groups. The Journal of Strength & Conditioning Research, 28 (11), 3239-3244. Fett, C.A., Aquino, N.M., Schantz, J.J., Brandao, C.F., & Fett, W.C.

(2018). Performance of muscle strength and fatigue tolerance in young trained women supplemented with caffeine. The Journal of sports medicine and physical fitness, 58 (3), 249-255. Goldstein, E.R., Ziegenfuss, T., Kalman, D., Kreider, R., Campbell, B., Wilborn, C., & Wildman, R.

2010). International society of sports nutrition position stand: caffeine and performance. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 7 (1), 5. Grossman, A., & Sutton, J.R. (1985). Endorphins: what are they? How are they measured? What is their role in exercise?. Medicine and science in sports and exercise, 17 (1), 74-81.

Laurent, D., Schneider, K.E., Prusaczyk, W.K., Franklin, C., Vogel, S.M., Krssak, M., & Shulman, G.I. (2000). Effects of caffeine on muscle glycogen utilization and the neuroendocrine axis during exercise. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 85 (6), 2170-2175.

 1. Ivy, J.L., Costill, D.L., Fink, W.J., & Lower, R.W. (1979).
 2. Influence of caffeine and carbohydrate feedings on endurance performance.
 3. Pulse, 1620 (16.18), 1693.
 4. Erickson, M.A., Schwarzkopf, R.J., & McKenzie, R.D. (1987).
 5. Effects of caffeine, fructose, and glucose ingestion on muscle glycogen utilization during exercise.

Medicine and science in sports and exercise, 19 (6), 579-583. Spriet, L.L., MacLean, D.A., Dyck, D.J., Hultman, E., Cederblad, G., & Graham, T.E. (1992). Caffeine ingestion and muscle metabolism during prolonged exercise in humans. American Journal of Physiology-Endocrinology And Metabolism, 262 (6), E891-E898.

 1. Essig, D., Costill, D.L., & Van Handel, P.J. (1980).
 2. Effects of caffeine ingestion on utilization of muscle glycogen and lipid during leg ergometer cycling.
 3. International Journal of Sports Medicine, 1 (02), 86-90.
 4. Spriet, L.L., MacLean, D.A., Dyck, D.J., Hultman, E., Cederblad, G., & Graham, T.E. (1992).

Caffeine ingestion and muscle metabolism during prolonged exercise in humans. American Journal of Physiology-Endocrinology And Metabolism, 262 (6), E891-E898. www.fit.nl